Srijeda, 3 ožujka, 2021

Nestalu baku prepoznala na fotografijama ponoćne mise

Nemojte propustiti

Hadžifejzović pitao Vučića: Jesi li pucao na Sarajevo?

- Ne tjerajte me da govorim šta stvarno mislim o tom pitanju, jer sam to rekao u lice i...

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Članovi Predsjedništva s direktorom WHO: BiH ispunila sve obaveze za vakcine

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesusu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju...

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo donaciju vakcina iz Srbije

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio je donaciju kojom je Republika Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za...

Nakon što su na portalu “Dnevnog avaza” objavljene fotografije s ponoćne mise u Katedrali “Srca Isusova” u Sarajevu, dogodilo se svojevrsno božićno čudo – našoj redakciji javila se Sarajka Maja Sefić iz Milana jer je na jednoj od fotografija prepoznala svoju baku Katarinu Sefić, kojoj se gubi svaki trag još od novembra 1992. godine!

S ponoćne mise: Katarina Sefić s časnim sestrama (Foto: Dnevni avaz)
S ponoćne mise: Katarina Sefić s časnim sestrama (Foto: Dnevni avaz)

Razdvojio ih rat

Kako nam je ispričala, prije nego što će se zaratiti u BiH, Maja je sa svojom majkom Jasminkom otišla za Italiju, a baka Katarina ostala je u Sarajevu. Vremenom su, usljed ratnih zbivanja, izgubili svaki kontakt s porodicom.

– Majka i ja smo iz nostalgije prema rodnom Sarajevu čitale članak s ponoćne mise. Gledajući slike, ona je prepoznala svoju majku! Prepoznala je njen blago iskrivljeni mali prst na ruci, prepoznala je njenu kosu… Emocije su se pomiješale, suze i smijeh u isto vrijeme. Pomislila sam, pa to je moja baka. Ovo je čudo! – kazala nam je Maja.

Prema Majinim riječima, Katarina je porijeklom iz Njemačke. Preživjela je i Drugi svjetski rat, jer je utočište pronašla u samostanu s časnim sestrama. Članovi porodice vjeruju da je isto učinila i za vrijeme agresije na BiH.

– Živjela je na Skenderiji. Komšije kažu da su je vidjele tog kobnog novembarskog dana 1992. godine kada je izašla iz stana i nikad se nije vratila. Dugo smo tragali za njom. Dobivali smo razne informacije, ali nijedna nije bila tačna. Bojimo se da je izgubila pamćenje, jer bi do sada saznala da je pokušavamo naći – naglasila je Maja.

Drugo ime

Vidno potresena, Maja je dodala da strahuju da je i ime promijenila te mole sve one koji im na bilo koji način mogu pomoći da im se jave, jer im je ovo, nakon dvije decenije, najbolji trag koji su imali.

– Baka ima i veliki ožiljak od operacije tuberkuloze s desne strane trbuha. Godine su učinile svoje, ostarjela je, ali nema sumnje da je to naša Katarina – istakla je Maja.

U želji da saznamo više informacija, kontaktirali smo i Vrhbosansku nadbiskupiju u Sarajevu, kao i Apostolsku nuncijaturu, ali zbog praznika nikoga nismo uspjeli dobiti.

Dali DNK na analizu

Kako smo saznali od porodice, Katarina se vodi kao nestala osoba.

– Moja mama Jasminka te ujak i bakin brat dali su svoj DNK da bi pomogli u identifikaciji ukoliko je nadležni pronađu – kazala je Maja Sefić.

Katarina Sefić, rođena Kraktus, rođena je 2. marta 1931. godine u Njemačkoj. Visoka je 1,55. Ima tamnoplave oči.

Izvor: Dnevni avaz

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Riječ kritike iz Srbije: Želeo sam da mi se ne dopadne “Quo vadis, Aida”. Ali jbg, dobar je film

Ovde smo se nekako navikli da znamo sve o svemu i pre nego što se to sve desi, kao...

Možda vas zanima i ovo