Srijeda, 20 listopada, 2021

Nešto im sprema – Putin sastavlja ‘crnu listu’ najvećih neprijatelja

Nemojte propustiti

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Vladimir Putin sastavlja ‘crnu listu’ političara i dužnosnika iz Europske unije i SAD-a kojima bi mogao biti zabranjen.

Ruski predsjednik tako uzvraća udarac Europi i Americi koje su, zbog situacije u Ukrajini, Rusiji uvele sankcije. Na Putinovoj listi se nalaze američki neki američki senatori, glasnogovornik Bijele kuće, i naravno predsjednik Barack Obama te neki njegovi savjetnici. ‘Lista stranaca kojima bi mogao biti zabranjen ulazak u Rusiju slična je onima koje imaju EU i zemlje NATO-a. SAD na svojoj crnoj listi imaju 60 osoba’, rekao je za Sputnik izvor blizak Kremlju, prenosi Dnevnik.hr.

Prošlog mjeseca EU je na svoju listu nepoželjnih stavila novih 19 osoba i devet organizacija zbog njihove uloge u destabilizaciji Ukrajine. Među njima su politički i vojni dužnosnici samoproglašenih republika Luhansk i Donetsk u istočnoj Ukrajini, ali i ruski ministar obrane Anatolij Antonov. Osobama s te liste zabranjen je ulazak u 28 zemalja EU. Ukupno se na listi nalazi 151 osoba i 37 organizacija.

Čelnici Europske unije vjerovatno će ostaviti na snazi gospodarske sankcije protiv Rusije dok sporazum o primirju u Ukrajini ne bude u potpunosti proveden i to nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila u četvrtak da bi bilo pogrešno ublažiti pritisak na Moskvu prije vremena.

Vlade EU-a dosad su bile podijeljene oko toga treba li sada djelovati kako bi se obnovile sankcije koje ističu u julu. ‘Ne možemo i nećemo ukinuti sankcije koje ističu u julu ili septembru sve dok se ne ispune uslovi sporazuma iz Minska. To bi bilo pogrešno’, rekla je Merkel u Bundestagu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo