Nedjelja, 11 travnja, 2021

Nesvakidašnji slučaj u BiH: Veterinari carskim rezom otelili kravu s dvoglavim teletom

Nemojte propustiti

Ovakav zahvat se može obavljati u uvjetima obične farme, a postotak pozitivnih ishoda je vrlo visok za obje životinje.

Nesvakidašnji događaj u povijesti veterinarstva u Tomislavgradu zabilježen je jučer u Prisoju. Nakon što su utvrdili poteškoće pri teljenju, duvanjski veterinari pristupili su obavljanju carskoga reza kod krave za koju je ustanovljeno da u tijelu nosi dvoglavo mladunče. Zbog urođene anomalije, mladunče je tijekom dana uginulo.

Ovakav slučaj duvanjski veterinari imali su i davne 1978. godine u Roškom Polju kada je pri teljenu buše krave pomagao dr. vet. Drago Krišto.

Foto: Tomislavcity

Iako u mirovini, dr. Krišto je sa svojim kolegama pristupio i jučerašnjoj operaciji koja se obavljala na obiteljskom gospodarstvu u vlasništvu Stipe Ćurića Idalova u Prisoju, a u njegovome timu bili su: dr. vet. Jozo Jurčević – Đođa, dr. vet. Azra Malanović te Zrinka Jurič – mlada studentica veterine u Zagrebu, piše portal Tomislavcity.

U stručnoj literaturi se navodi da se carskom rezu kod krava pristupa u hitnim slučajevima kada je ugrožen život životinje i kada joj se želi pomoći pri teljenju. Spomenuta operacija se može obavljati u uvjetima obične farme, a postotak pozitivnih ishoda je vrlo visok za obje životinje.

– U ovomu slučaju to se nije dogodilo, a razlog tomu je najvjerojatnije prirođena anomalija mladunčeta, kazao je za Tomislavcity dr. vet. Jozo Jurčević – Đođa.

Foto: Tomislavcity

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasnici sarajevskog fast fooda “Otrov” preminuli od koronavirusa

Studenti su ovaj fast food zvali "Otrov", a znali bi kazati da iako jedu kod "Otrova", tu se niko...

Možda vas zanima i ovo