Utorak, 27 srpnja, 2021

Neurolog napravio ‘Božju kacigu’: Stimulacijom mozga do natprirodnog iskustva!

Nemojte propustiti

Odvajanje od sopstvenog tijela, osjećanje da nam je neko natprirodno biće u blizini, trenutak prije moguće smrti pa i govorenje nerazumljivih jezika dio su gotovo svake svjetske religije.

Ti fenomeni, koje su neki među nama osetili, i te kako su stvarni, tvrdi neurolog Majkl Persindžer.

U saradnji s inovatorom Stenlijem Korenom 2009. godine osmislio je “Korenovu” odnosno “Božju kacigu”, koja uzrokuje nastanak upravo takvih osjećanja, a njihov izum sada želi da nadogradi preduzetnik Stiven Kotler koji ga želi kao dio konzole za novu video igru.

“Božja kaciga” stimuliše čeoni režanj, a istraživanja koja su sproveli Persindžer i Koren, dokazala su da se natprirodna iskustva mogu doživjeti i vještačkim putem. Ovo iskustvo tako bi, putem video igre, postalo široko dostupno, pa čak i promjenilo način na koji posmatramo religiju“, objašnjava Kotler.

Cijelu teoriju o povezanosti biologije i iskustva natprirodnog, Persindžer objašnjava kao stimulaciju mozga. Ona prirodno nastaje putem određenih odricanja, meditacije i ružnih iskustava, dok kaciga to zaobilazi i utiče tačno na određene centre slepoočnog režnja.

Njegov eksperiment s kacigom pokušali su da ponove i naučnici sa švedskog Univerziteta u Upsali, ali nisu dobili ni iste ni slične rezultate, pa su posumnjali u istinitost tvrdnji.

Autori istraživanja, međutim, kritikovali su njihov eksperiment jer nije izveden prema tačnim pravilima. Istraživanje se tako i dalje nastavlja, a u tome bi trebalo da bude od pomoći upravo i Kotlerova igra.

Kakvi god rezultati bili, sigurno je da će ljudi samo potvrditi koliko su jedinstveni u svemiru.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo