Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Neuropsihijatar na suđenju za ubistvo vlasnika Casablance: Stijaković je bio bitno smanjeno uračunljiv

Nemojte propustiti

privodjenje

U nastavku suđenja Robertu Stijakoviću (29) i Danijelu Dujiću (26), optuženim da su u januaru ubili Robertovog oca Radovana Stijakovića (49) nalaz i mišljenje je dala vještak neuropsihijatar Nera Zivlak – Radulović, koju je angažovala odbrana optuženih.

Milan Romanić, branilac optuženog Stijakovića, kazao je da nalaz vještakinje potvrđuje da je optuženi strahovao od oca i da krivično djelo nije počinio iz koristoljublja, za što je optužen, piše Oslobođenje

Naime, neuropsihijatar Nera Zivlak – Radulović je istakla da je u vrijeme kada je počinio zločin, Stijaković bio u stanju bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj djela koje je počinio i upravlja svojim postupcima. Pojasnila je da su takvom stanju optuženog doprinijeli strah od oca i stalna emotivna napetost koja je proistekla iz konflikata sa njim.

Prema navodima optužnice, Robert Stijaković je 19. januara svog kuma Dujića nagovorio da ubije njegovog oca u kafani Casablanca u Kočićevu kod Bosanske Gradiške. Robert je obećao Dujiću da će mu nakon toga omogućiti da se “snađe u životu”, te rekao da će njih dvojica nakon toga lijepo živjeti jer je njegov otac veoma imućan čovjek, a on i sestra jedini nasljednici. Dujić je tada pristao na ovaj zločinački plan koji su realizovali 22. januara, kada je Dujić je došao u blizinu Stijakovićeve kuće oko 22 sata. Robert mu je dao automatsku pušku, zatim se mercedesom odvezao u Novu Topolu, gdje je ranije tog dana bio kod punca na slavi sa suprugom, kako bi prikrio tragove svoje umiješanosti u zločin. Dujić je potom prišao sa zadnje strane kući Stijakovića na mjesto za koje je znao da nije pokriveno videonadzorom i tu čekao da Radovan uđe u kuću. Kada je Radovan došao i sjeo za radni sto u trpezariji, Dujić je prišao prozoru te kroz njega ispalio rafal iz puške i ubio ga.

Priznanje

Obdukcijom je utvrđeno da je pogođen sa najmanje deset hitaca. Dujić je odmah poslije ubistva pobjegao do svoje kuće udaljene oko dva kilometra te je pušku sakrio u betonski propust za vodu, a odjeću zapalio. Ujutro su Robert Stijaković i Danijel Dujić obavijestili rodbinu i policiju da su Radovana pronašli mrtvog. Tom prilikom Robert je plakao i glumeći da je ožalošćen. Uhapšeni su dva dana kasnije, a u policiji prilikom saslušanja su priznali zločin.

Ispostavilo se da su mjesecima pripremali ubistvo, vježbali u šumi gađanje i brzi prilazak kući. Istragom ovog slučaja policija je pretresima kuća Roberta i Danijela otkrila arsenal oružja, a pronađena je puška iz koje je Radovan ubijen.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo