Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Neuspjeh pregovora o izmjeni izbornog zakona je alibi za oživljavanje Herceg – Bosne

Nemojte propustiti

– Pozivamo čelnike HNS-a ukoliko su iskreni u svojim izjavama da žele da poprave odnose sa Bošnjacima, da prvo iskreno poprave odnos prema Bošnjacima u Hercegovini”, ističe se u saopćenju za javnost – saopšteno je iz Stranke za BiH HNK

Bošnjacima Hercegovine nije teško prozrijeti prave namjere HNS-a i HDZ-a kada su u pitanju predložene izmjene izbornog zakona. Radi se o uspostavi trećeg entiteta i oživljavanju paradržave Herceg – Bosne, poručuju iz KO Stranke za BiH HNK.

“Oni to i ne kriju već preko svojih satelita i stranačkih medija polako plasiraju te ideje u javnost. Tobožnji neuspjeh pregovora oko izmjena izbornog zakona je plan i alibi za uspostavu trećeg entiteta i oživljavanje Herceg – Bosne. Osim što je presuđena u Hagu za udruženi zločinački poduhvat, nije teško pogoditi kakav bi bio položaja svih drugih naroda u toj tvorevini. Dovoljno je pogledati kakav je položaj Bošnjaka u općinama s hrvatskom većinom, gdje je na vlasti HDZ BiH”, ističu iz Stranke za BiH HNK.

Dodaju da su Bošnjaci u tim općinama građani drugog reda, čak i ondje gdje je zabilježen značajniji povratak.

“Bošnjacima Stoca onemogućava se zapošljavanje u javnom sektoru. Općinska administracija broji svega 8 do 10 posto Bošnjaka, što je u potpunom disbalansu sa 38 % Bošnjaka. U Čapljini Bošnjaka je 17 %, a od preko 400 zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta Grada od toga nije ni 1% Bošnjaka povratnika. Prava Bošnjaka su zakinuta i kada je u pitanju raspodjela stipendija i sredstava iz budžeta. Stipendije koje općina dodjeljuje učenicima i studentima u omjeru su 50:1 na štetu Bošnjaka. Bošnjake Kupresa, Ljubuškog i sličnih općina niko više ozbiljno i ne spominje. Pozivamo čelnike HNS-a ukoliko su iskreni u svojim izjavama da žele da poprave odnose sa Bošnjacima, da prvo iskreno poprave odnos prema Bošnjacima u Hercegovini”, ističe se u saopćenju za javnost.

Pozivaju da se u procesu zapošljavanja u javnoj upravi ispoštujte odnos bar prema popisu stanovništva iz 2013. ,

“isto prilikom dodjele stipendija, poticaja, izborom komesara MUP-a HNK. Nakon toga da se usvoje tehničke izmjene izbornog zakona u smislu biometrijske kontrole I elektronskog glasanja. Tek tada se može iskreno dobronamjerno pregovarati. Mada bi tada vjerovatno bili neki drugi pregovarači. Možda je i bit problema u tome”, navode iz Stranke za BiH HNK.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sabrana djela Bojana Prodana: “Već ubijao, tukao povratnike, maltretirao policiju. Kako je na slobodi?”

Iz policije su nam rekli da je uhapšeni inicijala B.P. od ranije poznat policiji po vršenju krivičnih djela razbojništva Policija...

Možda vas zanima i ovo