Srijeda, 6 srpnja, 2022

Neviđena sniježna oluja pogodila centralni dio SAD

Nemojte propustiti

Jaka zimska oluja pogodila je u četvrtak nekoliko država središnjeg dijela Sjedinjenih Američkih Država i izazvala velike snježne padavine i ledenu kišu, pomjerajući se postepeno prema istoku.

snijeg-amerika2

Američka meteorološka služba je saopćila da je 38 centimetara snijega palo u nekim mjestima Kolorada (na zapadu) i Novom Meksiku (na jugozapadu) u četvrtak ujutro, i upozorila da se u okolnim regijama očekuje oko 30 centimetara snijega prolaskom oluje.

Dio države koji se nalazi na repu oluje, koji je suočen s ledenom kišom, posebno u Arkanzasu (na jugu), u stanju je pripravnosti.

Iznad Misurija je proglašeno stanje pripravnosti, nakon što je palo 25 centimetara snijega s ledom.

– Misuri je spreman pomoći stanovništvu i rasporediti resurse da se osiguraju svi – izjavio je guverner države Jay Nixon, pozivajući stanovništvo da se iseli u slučaju apsolutne potrebe.

Susjedni Kanzas, u središtu Sjedinjenih Američkih Država, zatvorio je vladine urede, tražeći od zaposlenika “koji nisu neophodni” da ne izlaze. Nekoliko škola je uradilo isto.

U nekim oblastima, mećava je bila toliko intenzivna da su vozila hitne pomoći imala teškoća da prevezu pacijente do bolnica.

Meteorološke službe su upozorile stanovništvo ovih regija na “vrlo slabu vidljivost” na cestama, kao i na “opasne uslove za vožnju”.

– Najveće količine leda se očekuju na stablima, elektičnim kablovima i autocestama – precizirale su one.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Porezni obveznici FBiH za šest mjeseci uplatili 425 miliona KM javnih prihoda više nego lani

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika 30. juna ove godine bio je 537.683. Taj broj je veći...

Možda vas zanima i ovo