Četvrtak, 25 travnja, 2024

Nevin u zatvoru proveo tri i po godine: Mladić iz Prijedora oslobođen krivice u ponovljenom postupku

Preporučeno

Matijašu je i u ponovljenom postupku sudilo tročlano vijeće Pane Gavrića koji ga je još 2018. godine osudio na pet godina zatvora zbog neovlaštene trgovine drogom.

Okružni sud u Banjaluci oslobodio je u ponovljenom postupku Nemanju Matijaša iz Prijedora krivice za neovlaštenu trgovinu drogom.

Sudija Pane Gavrić istakao je u obrazloženju presude da nije bilo dokaza da je Matijaš izvršio krivično djelo za koje se teretio.

Gavrić je ujedno podsjetio ono o čemu je Srpskainfo detaljno pisala proteklih mjeseci, da je u konkretnom slučaju došlo do greške prilikom utvrđivanja DNK, a na osnovu kojeg je Matijaš osuđen još 2018. godine na pet godina zatvora zajedno sa sugrađaninom Vanjom Vukovićem.

Upravo se čita:  Uhapšena djevojka iz Živinica: Varala prilikom iznajmljivanja vozila, “zaradila” preko 120.000 KM

Gordan Jovišević, advokat Matijaša, izjavio je za Srpskainfo da je nakon provedenih dokaza tužilaštva i odbrane nije dokazano da je optuženi izvršio krivično djelo.

Matijašu je i u ponovljenom postupku sudilo tročlano vijeće Pane Gavrića koji ga je još 2018. godine osudio na pet godina zatvora zbog neovlaštene trgovine drogom.

Sve vrijeme trajanja ranijeg postupka, Matijaš je tražio od vijeća da ponove DNK vještačenje i tako odmah u startu isprave katastrofalnu grešku, ali je njegov zahtjev bez jasnog obrazloženja bio odbijen, pa je na kraju i osuđen.

Niko još uvijek nije pozvan na odgovornost zbog greške koja je Prijedorčanina koštala boravka iza rešetaka KPZ Banjaluka.

Upravo se čita:  Ministar Hurtić priskočio u pomoć nakon saobraćajne nesreće kod Kladnja

Kako je glavni dokaz protiv Prijedorčanina bio upravo DNK nalaz za koji je u međuvremenu utvrđeno da pripada drugom optuženom, odnosno Vanji Vukoviću, za očekivati je da Matijaš u narednom periodu bude i pravosnažno oslobođen krivice, a posebno ako se ima u vidu obrazloženje rješenja za ponavljanje postupka u kojem je istaknuto da su novi dokazi podobni da utiču na oslobađanje Matijaša.

Prijedorčanin je prvi put osuđen nakon što je u avgustu 2017. godine uhapšen u automobilu “pasat” koji je vozio njegov sugrađanin Vanja Vuković.

U ovom automobilu, odnosno filteru za vazduh, pronađen je paket u kojem se nalazio heroin.

Upravo se čita:  Na tržište BiH stiglo brašno s opasnom supstancom, navedeno o kojem se brašnu radi

Vuković nije negirao svoju odgovornost, ali je Matijaš od starta tvrdio da nema veze sa krivičnim djelom koje mu je bilo stavljeno na teret i zbog kojeg je naknadno osuđen na istu kaznu kao i Vuković, odnosno pet godina zatvora.

Četiri godine nakon hapšenja, Matijaš je za vrijeme boravka u KPZ Banjaluka obavio DNK testiranje koje je potvrdilo da je tokom istrage njegov DNK zamijenjen sa Vukovićevim.

Prema zvaničnim podacima, Prijedorčanin je iza rešetaka proveo tri godine i pet mjeseci od ukupno pet godina koliko je iznosila kazna po sada već ukinutoj pravosnažnoj presudi.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas