Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Nevjenčana supruga Mevlida Jašarevića neće doći na suđenje jer “ne želi da je sprovedu policajci”

Nemojte propustiti

Nastavak suđenja pred Apelacionim vijećem Suda BiH Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, zakazan je za ponedjeljak, 14. oktobra.

Jašarevićev branilac Senad Dupovac potvrdio je za Srnu da Jašarevićeva nevjenčana supruga Mirela Demirović, koja ima zabranu ulaska u BiH, neće doći na ovo ročište jer “ne želi da je sprovedu policajci”.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Hilmo Vučinić rekao je na prethodnom ročištu da je Demirovićeva, nakon prvobitnog pristanka da svjedoči, promijenila mišljenje, jer joj je rečeno da će, kao strani državljanin, uz policijsku pratnju biti dovedena u Sarajevo, te da joj neće biti dozvoljeno da se vidi sa suprugom.

Vučinić je pobasnio da Sud ne može prisiliti Demirovićevu da svjedoči, jer ona nije obavezna da to učini. Ipak, ostavljena joj je još jedna mogućnost da se konačno izjasni da li će doći i svjedočiti u Jašarevićevom slučaju.

Tokom prošlog pretresa, svjedoci očevici, Damir Nicević i Amra Sarajčić, govorili su o dešavanjima ispred zgrade američke Ambasade, dok se treći svjedok odbrane Sead Numanović nije pojavio na ročištu.

Svjedok odbrane Damir Nicević potvrdio je da je iz svog stana vidio Jašarevića kako puca na zgradu američke Ambasade, te da prolaznici, koji su se tu zatekli na početku događaja, nisu bili ugroženi.

Nicević je rekao da je sa prozora svog stana vidio četiri policajca. Tokom pucnjave, jedan je pobjegao u zgradu Ambasade, dok je drugi, koji je tražio Jašarevićevu pomoć, jer je ranjen, ležao ispred ograde Ambasade.

Jašarević je, prema izjavi svjedoka, dozvolio prolaznicima da ga izvuku, kao i da treći policajac koji se tu zatekao bude izvučen, dok specijalac, koji je od Jašarevića bio udaljen oko 30 metara, nije reagovao prema njemu.

“On je pucao oko sat vremena i ispalio je najmanje četiri, pet šaržera. Policija je tražila od njega da se preda, on to nije htio, nije se krio i mislim da je očekivao da će biti pogođen. Prvi metak ga je promašio, a drugi ranio”, rekao je Nicević.

Svjedok Amra Sarajčić izjavila je da je čula kada je Jašarević dozvolio izvlačenje ranjenog policajca, te da je na pitanje pregovarača šta želi rekao da želi Amerikance, da se zaustave ratovi u Avganistanu i Siriji i silovanja žena.

Ona je potvrdila da se Jašarević nijednog momenta nije skrivao, da nije vidjela ko je pucao na njega, ali da je čula dva pucnja, te da je nakon drugog metka pao na zemlju raširenih ruku.

Na ročištu zakazanom za 14. oktobar svoje iskaze bi trebala dati još dva svjedoka odbrane.

Arhiv
Arhiv

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo