Subota, 31 srpnja, 2021

Nevjerojatni snimci iz svemira: Čini se da epidemija koronavirusa ima i neke pozitivne učinke za Zemlju

Nemojte propustiti

Pad zagađenja naučnici su prvo uočili u blizini Wuhana, grada iz kojeg je epidemija krenula, no tijekom vrlo kratkog vremena, taj trend se proširio na cijelu zemlju.

Satelitski snimci pokazuju ogroman pad zagađenja zraka iznad Kine nakon što je u toj zemlji epidemija koronavirusa prouzročila pad industrijske proizvodnje i smanjenje putovanja.

Iz NASA-e su priopćili kako se ova vidljiva promjena dijelom odnosi na ekonomsko usporavanje prouzročeno borbom u suzbijanju virusa. Fotografije iz svemira prikazuju da su se razine dušikova dioksida, toksičnog plina koji nastaje u vozilima, elektranama i tvornicama spustile nakon uvođenja velike karantene.

Foto: NASA/Screenshot

Znanstvenici su ranije otkrili da je koronavirus u Kini sredinom veljače izbrisao najmanje četvrtinu emisija štetnih stakleničkih plinova u samo dva tjedna. Zatvaranje tvornica i naputak građanima da ostaju u domovima doveli su do naglog pada u izgaranju fosilnih goriva, procesa koji je najveći proizvođač stakleničkih plinova, javlja Independent.

Pad zagađenja naučnici su prvo uočili u blizini Wuhana, grada iz kojeg je epidemija krenula, no tijekom vrlo kratkog vremena, taj trend se proširio na cijelu zemlju. “Ovo je prvi put da sam vidio tako dramatičan pad zagađenja na tako velikom području zbog određenog događaja”, kazala je Fei Liu, NASA-in istraživač kvalitete zraka u centru za svemirske letove Goddard.

Dodala je da je zabilježen pad razine dušikova dioksida tijekom ekonomske recesije 2008. godine, ali je tadašnje smanjenje zagađenja bilo postupno.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo