Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Nevjerovatna priča 23-godišnje Zeničanke: Na Facebooku dobila poruku da je kao beba oteta

Nemojte propustiti

Osjećaji su joj u tom trenutku bili podijeljeni, a u glavi je vladala zbrka. Odjednom se rodilo milion pitanja.

“Oteta si u ratu od majke, ti ljudi su te ukrali od nje, to nisu tvoji roditelji”, poruka je koja je prije nekoliko godina tada dvadesettrogodišnju Senku Buro iz Zenice šokirala.

Stigla je na njen Facebook profil od osobe koju je poznavala odranije. Senka je u to vrijeme prolazila kroz teško razdoblje, piše Večernji list BiH.

Udala se, no u braku je doživjela psihičko i fizičko nasilje, zbog čega se, kada je saznala da je trudna, odlučila vratiti svojim roditeljima.

“Očeva majka je ležala na postelji pa smo se tetka i ja izmjenjivale u brizi oko nje. Jedan dan sam tako sjedeći kraj bake ušla na svoj Facebook profil gdje me je dočekala poruka: “Reci svojoj mami da mi ne dosađuje”.

Na upit: “Zašto, šta je bilo i jeste li sigurni da je u pitanju moja majka”, jer se ona tada nije baš najbolje služila Facebookom, ta žena mi je poslala profil neke žene crne kose.

Odgovorila sam joj da to nije moja majka i poslala sam fotografiju svoje majke”, priča za Večernji list Senka prisjećajući se događaja od prije šest godina.

Ubrzo nakon njenog odgovora uslijedila je poruka u kojoj joj je osoba koju poznaje još iz srednjoškolskih dana napisala kako je oteta. Iako joj je sve to zvučalo kao neslana šala, Senka je odlučila pozvati majku u sobu kod nene i pročitati joj poruke koje je dobila.

“Pročitala sam joj, mami su samo oči zasuzile, nije ništa progovarala. Rekoh: ‘Istina je, znači’. Nakon toga sam pozvala i oca. Došao je i njemu sam isto pročitala. Ustao je sa stolice, zagrlio me i rekao: ‘Kćeri moja jedina, htio sam ti reći kada si napunila 18 godina, ali budući da je ona (žena koja me rodila) u Americi, bojali smo se da odeš za njom. Ti si, kćeri moja, zakonski posvojena iz doma za nezbrinutu djecu kada si imala 3 godine. Sve papire čuvamo u aktovci, koju ti nikad nismo dali da diraš. Kada god pitaš šta je ovdje, govorili smo, i mama i ja, da su tu moji poslovni dokumenti’, ispričao mi je otac”, nastavlja ovu nevjerovatnu priču Senka.

Osjećaji su joj u tom trenutku bili podijeljeni, a u glavi je vladala zbrka. Odjednom se rodilo milion pitanja.

Iako šokirana, uspjela je uhvatiti zraka, sjela je, uzela aktovku koju je posmatrala 23 godine i počela čitati dokumente koji su joj trebali dati odgovore na njena pitanja. Dokumentacija o njenom posvojenju bila je uredna. Otac i majka (posvojitelji) nisu joj lagali. Sve je bilo po zakonu. Sadašnje prezime Buro nisu joj mogli pripisati dok nije napunila pet godina. Otkako su je posvojili, dvije godine su na razne načine pokušavali pronaći njenu biološku majku da joj kažu da su joj oni nova porodica i da odobri da malena dobije njihovo prezime.

“Jer da me je tražila nazad, oni me ne bi mogli pripisati sebi i izmijeniti podatke kao što su prezime i imena roditelja. Nikada se nije odazivala ni na jedan poziv. Napunila sam pet godina i postala službeno Senka Buro. Ime nisu htjeli mijenjati jer im se sviđalo, a i ja sam se, kažu, do pete godine već bila navikla na to ime”, nastavlja svoju životnu priču ova mlada majka.

Nakon što se smirila, izgrlila roditelje koji su je odgojili, odlučila se javiti ženi koja ju je rodila.

Međutim, ona je nastavila s lažima.

Naime, Senka joj je rekla kako ima dokumentaciju da je zakonski posvojena, na što joj je njena biološka majka rekla kako joj je rečeno da je umrla kao beba.

“Kada sam te rodila, otišla sam pronaći smještaj gdje ćemo ti, sestra i ja živjeti. Vratila sam se nakon mjesec dana, rekli su mi da si umrla od jake temperature”, bile su riječi kojima se ova žena pravdala što 23 godine nije tražila Senku. Iako joj nije povjerovala (a nekoliko godina poslije spletom okolnosti saznat će se što se tačno dogodilo), Senka je odlučila dati joj drugu priliku.

“Te me je godine došla vidjeti. Nisam imala nikakva osjećaja za nju, a kako i bih nakon toliko godina i toliko laži. Nije upitala moje roditelje ni kakvo sam djetinjstvo imala, kroz što sam prolazila, ništa… Otišla je nazad u Ameriku. Nakon toga bila sam svakodnevno u kontaktu i s njom i sa sestrom. Došla je opet kada sam rodila da vidi unučicu. Kad se vraćala, tražila je da se svi zajedno fotografišemo. Poredali smo se ispred kafića u Zračnoj luci Sarajevo gdje je ona tražila da joj sjednem u krilo, a ja sam odbila. Otišla je, a nakon toga javila mi se biološka sestra koja me izvrijeđala zato što se ja svojim roditeljima (jedinima za koje sam znala sve ove godine i koji su mi pružili normalan život) obraćam s ‘mama’ i ‘tata’. Od tog dana pa do prošle godine nisam bila u kontaktu sa ženom koja me rodila. Njoj je moja sestra zabranila komunikaciju sa mnom”, prepričava ukratko Senka ove turbulentne događaje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kako je jedna porodica napravila čudo usred Bosne: Njihov luksuzni dizajnerski namještaj postao je svjetski hit

Posebnost Artisan proizvoda, naglašavaju naši sugovornici, u ručnom je radu. Nakon što komad drveta izađe iz strojne obrade, sve...

Možda vas zanima i ovo