Petak, 25 lipnja, 2021

Nevjerovatni običaji nakon rođenja bebe širom planete

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Ako su vam neki naši običaji u vezi sa rođenjem jdeteta čudni, pogledajte šta se radi širom svetija: u Egiptu bebe stavljaju u sito, u Nigeriji ih posole, a daju im i po 20 imena…

Japan: Pupčana vrpca u drvenoj kutiji
U Japanu je običaj da se dio pupčane vrpce djeteta čuva u drvenoj kutiji. Obično se pored vrpce nalazi i figurica djeteta koje spava u kimonu. Medicinsko osoblje japanskih bolnica pakuje pupčane vrpce u kutijice i predaje ih majkama pred napuštanje bolnice. Cilj ove neobične tradicije je da se osigura pozitivan odnos između bebe i majke.

Danska: Čim se rode – odmah na mraz
Bebe rođene u Danskoj i Švedskoj čeliče se od malena. Tamo je, naime, sasvim normalno da izvedete bebu u šetnju po ledenom vjetru. Vjeruje se da hladan vazduh podstiče apetit beba, kao i bolji san.

Finska: Odjeća, kozmetika i medicinska sredstva za sve
U Finskoj već 75 godina mame uz bebu iz porodilišta dobijaju i kutiju punu odeće, kozmetike i medicinskih sredstava koje odlično dođu u prvo vijreme, a u kutiji beba može i da spava. U početku su tu jednokratnu pomoć države dobijale samo siromašne porodice, ali je ubrzo preraslo u jedan lijep običaj dostupan svima. Ova bebi-kutija postala je simbol jednakih šansi u Finskoj koje svaka beba ima, jer bez obzira na njihovo porijeklo, sve “odrastaju” iz istih kutija.

Egipat: Bebu “provlače” kroz sito
U modernom Egiptu se očuvao jedan čudan stari običaj. Kako bi se što ranije navikle na sve promjene i turbulencije koje ih u životu očekuju, bebe se stavljaju u sito koje se zatim trese. Nakon toga, mama spušta novorođenče na ćebe na podu, a na grudi mu se stavlja nož, koji treba da otera zle duhove. Za to vrijeme, gosti i članovi porodice oko bebe na ćebe stavljaju poklone i nakit. Mama zatim preskače dete sedam puta, jer sedam je magijski broj u Egiptu. Tako se, na primjer, tek sedam dana nakon rođenja bebe objavljuje da je u kući novorođenče.

Jermenija: “Najvažnija odluka” već kad nikne prvi zub
Kada bebi izraste prvi zub u Jermeniji, slijedi ritual nazvan – agra hadig. Beba se stavlja na pod, a oko nje u krugu se raspoređuju simbolični predmeti: knjige, lopta, stetoskop, četka za kosu… Na taj način roditelji žele da predvide čime će se dete baviti kad odraste. Evo kako to izgleda.

Kina: Jaja za goste
U Kini, kada beba napuni mjesec dana, pravi se porodična proslava, gdje gosti donose poklone bebi, a roditelji djeteta ih daruju jajima obojenim u crvenu boju, kao simbol sretnog života.

Jamajka: Sadi se drtvo na mjestu gde je “sahranjena” pupčana vrpca
Na Jamajci posteljica i pupčana vrpca se “sahranjuju” na određenom mjestu i tu se sadi drvo. Drvo služi da pokaže djetetu šta znače odgovornosti u životu, jer se dijete stara o njemu.

Bali: Do sedmog mjeseca nema hodanja po zemlji
Na Baliju, djeci se dok ne navrše sedam meseci, ne dozvoljava da kroče na tlo ili sjede na podu, jer se smatraju božanskim bićima koja su sišla iz raja i tek kad dostignu tu određenu starost mogu da stupe na tlo, što simbolizuje njihov definitivni prelazak u ljudski život.

Trinidad i Tobago: Novorođenčadima prvo novac u ruku
U Trinidadu i Tobagu kada gosti dolaze u posjetu bebi, obično joj stavljaju novac u ruke, kako bi prizvali napredak i blagosiljali novorođenče. Drugi običaj u ovoj zemlji se odnosi na zabranu primanja gostiju nakon šest sati popodne, jer se vjeruje da će večernja rosa koju donose razboljeti bebu.

Nigerija: Palmino ulje, voda, so, biber…za bebu sa 20 imena!
U Nigeriji djevojčica koja je napunila sedam dana i dječak koji je star devet dana se blagosiljaju određenim namirnicama. Tako se bebi daje voda – da ne bi imala neprijatelje, palmino ulje – da sve u životu ide glatko, jedna vrsta oraha – za dug život, so i biber – kako bi joj život bio “začinjen” uzbuđenjima i avanturama. Takođe u Nigeriji može lako da se desi da dijete ima i po 20 imena, zbog neobične tradicije dodjeljivanja. Osim imena koje biraju roditelji, djetetu se daje dodatno ime koje se odnosi na situaciju u kojoj je rođeno, na primer ukoliko se rodilo nakon blizanaca, zvaće se i Idovu. Ukoliko je u selu neka starija žena umrla, a zatim se rodila djevojčica, zvaće se Jetunda ili “majka koja se vratila”. Zatim rođaci predlažu ime djeteta, pa se tako spisak produžava.

Malezija: Tretmani ljepote za novopečenu mamu
U Maleziji, mama nakon porođaja ima poseban tretman. Njoj su namjenjene masaže vulkanskim kamenjem, pilinzi i tretmani za uljepšavanje kako bi sačuvala ženstvenost. Takođe, 44 dana nakon porođaja žena ne smije da podiže ništa teško, niti da radi po kući. Sve kućne poslove obavlja muž, dobrovoljac iz familije ili unajmljena pomoć. Ženina obaveza je samo briga o bebi.

(Mondo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik ogorčen zbog poruke iz Bundestaga: “Njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici…”

“Neizabrani stranac, koji bi, eventualno, došao, i to još mimo odluke Savjeta bezbjednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih...

Možda vas zanima i ovo