Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Nevolje bh. građana: Taksista bez razloga vraćen sa granice sa Hrvatskom

Nemojte propustiti

Odmah po ulasku Hrvatske u Evropsku uniju građani iz BiH su imali problema sa prelaskom granice, dijelom zbog toga što su pooštrene kontrole, ali i zbog neznanja graničnih policajaca koji su vraćali i one sa urednim dokumentima, piše Glas Srpske.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Taksista iz Modriče Goran Mičić doživio je neprijatnost, kada je u utorak ujutro iz ovog mjesta povezao bračni par na aerodrom u Zagreb, odakle je trebalo da produže za Kanadu. Sa graničnog prelaza u Slavonskom Brodu vraćen je zbog taksi tablica, a ljudi koje je vozio ostali su na granici da čekaju prevoz iz Hrvatske. U pismenom obrazloženju je navedeno da “nije opravdao svrhu i uslove ulaska i boravka”.

– Policajac je rekao da se moram vratiti, jer BiH, navodno, nema ugovor sa Hrvatskom o međunarodnom prevozu. Ovo je prvi put da nisam mogao da uđem u Hrvatsku, a često vozim putnike tamo. Sva dokumenta sam imao sa sobom – istakao je Mičić.

On je dodao da je u isto vrijeme granicu bez problema prešao njegov kolega taksista iz Odžaka, sa istim tablicama i sa dva putnika u vozilu.

Mičiću je kasnije rečeno da je vjerovatno riječ o nesporazumu.

– Rečeno mi je da sa urednom putnom ispravom i pokrivenom taksi oznakom nesmetano možemo da prelazimo granicu. Predložili su mi da napišem prigovor na rad pograničnog policajca, ali sam odustao od toga – dodao je Mičić.

Zbog greške taksista je tog dana ostao bez zarade, a i putnici su izgubili dragocjeno vrijeme čekajući drugo vozilo.

U kancelariji Granične policije u Slavonskom Brodu za Glas Srpske je rečeno da ne postoje nikakvi novi uslovi za taksi prevoznike otkako je Hrvatska u EU, osim standardnih koji važe za sve.

– Taksisti mogu nesmetano da prelaze granicu, ne vidim razlog zbog čega ne bi mogli ući u zemlju. Bitno je da ispunjavaju sve uslove, a to znači da moraju imati važeći pasoš, zeleni karton i da prikažu 100 evra po danu – objasnili su u kancelariji hrvatske Granične policije.

Iste probleme ranije su imali i taksisti na graničnom prelazu u Orašju.

– Iz istog razloga su nas nekoliko znali vratiti u Orašju, pa smo se vraćali preko Slavonskog Broda i tamo normalno prelazili granicu. Možda im je u cilju da njihovi taksisti zarade vozeći naše putnike – kaže taksista iz Modriče V. N.

Hrvatski granični policajci naveli su da su pooštrene kontrole putnika najviše zbog bojazni od imigranata koji u Hrvatsku ulaze kako bi radili.

Objasnili su da postoji mogućnost da je njihov kolega zbog putnika koji su bili u automobilu pravio probleme taksisti Mičiću, ali činjenica je da su putnici ušli u Hrvatsku, a on je vraćen sa prelaza. Policajac mu je rekao da ne može voziti putnike u Hrvatsku, jer Hrvatskoj ne plaća porez.

(Source/Glas Srpske)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo