Utorak, 3 kolovoza, 2021

Nevrijeme i grad u susjednoj Srbiji izazvali haos: Hoće li padati u BiH?

Nemojte propustiti

Djelovanje ciklone na prostoru BiH nastavit će se do sredine ove sedmice. Padavine utorak 26.05.2015. godine neće biti obilne. Očekuje se nekih 5 do 10 mm padavina. Jutarnje temperature kretat će se od 7 do 12 stepeni Celzijusa, a najviše dnevne između 14 i 20 stepeni.

Kad se priroda naljuti: Snimci užasa iz Golupca i Paraćina – VIDEO

U srijedu padavine su moguće prije podne u Bosni, na prostoru Hercegovine lagano razvedravanje i prestanak padavina. Najviše dnevne temperature u Bosni kretat će se u rasponu od 12 do 18 stepeni Celzijusa, a u Hercegovini između 20 i 24 stepena.

Od četvrtka stabilizacija vremena s nešto više oblaka prije podne u Bosni, stabilno vrijeme očekuje se do nekog 2. ili 3. juna. U ovom periodu imamo i znatno veće temperature u odnosu na one temperature koje smo imali u prethodnom periodu. Odprilike maksimalne temperature mogle bi mjestimično da se kreću i do 3o stepeni Celzijusa.

“Prema sadašnjim pokazateljima od 2. ili 3. juna očekuje nas novi val padavina koje prema sadašnjim pokazateljima ne bi trebale da budu nešto ekstremno velike”, izjavio je Dženan Zulum klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda za Source.ba

U toku mjeseca maja do sada temperature su bile nešto više u odnosu na višegodišnji prosjek, dok su količine padavina ispod granica višegodišnjeg prosjeka.

Prošle godine u mjesecu maju Bosnu i Hercegovinu, ali i Srbiju zadesile su velike količine padavina koje su izazvale izlijevanje rijeka, što je zatim dovelo do poplava u večini gradova ove dvije države. Protekli vikend je bio buran u Srbiji, obzirom da su vremenske neprilike ponovo zabrinule građane.

“Poplave u Srbiji i Novom Sadu su izazvane tako što kanalizacije nisu mogle u tom trenutku da primi tu količinu padavina, tako da je ta voda izazvala poplave, dakle nije došlo do izlijevanja rijeka kao što smo imali prije godinu dana na ovim prostorima, a grad je lokalnog karaktera i zahvatio je manji prostor”, rekao je Zulum.

Najveće štete nakon grada pretrpili su poljoprivrednici i oni kojima su oštećeni krovovi automobila.

“Polahko se situacija smiruje, ova ciklona padavina prestaje da djeluje. Vjerovatnoća da bi moglo da bude neko ekstremno grmljavinsko nevrijeme je sve manja, ali naravno građani mogu da prate svakodnevno upozorenja putem meteoalarma na našoj stranici, tako da mogu da vide ta neka područja koja bi mogla da budu pogođena gradom”, rekao je za kraj Dženan Zulum.

Klikom ovdje provjerite upozorenja na vrijeme – Meteoalarm za Bosnu i Hercegovinu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo