Subota, 16 listopada, 2021

Nevrijeme u BiH pokrenulo brojna klizišta i uzelo prvu žrtvu: U Čeliću evakuirane dvije porodice

Nemojte propustiti

zastoj-guzva

Na području općine Čelić zbog aktiviranja klizišta dvije porodice su evakuirane i smještene u stambeni objekat kod rodbine. Za pet porodica je preporučena evakuacija, ali su isti na svoju odgovornost ostali u stambenim objektima

Usljed klizanja tla u naselju Begov Han kod Žepča, na magistralni put M17 ranp jutros palo je drvo koje je izazvalo saobraćajnu nesreću u kojoj je život izgubio Hasan Šabanović, potvrđeno je iz Federalne uprave civolne zaštite, prenosi Anadolu Agency.

Velike količine sniježnih padavina izazvale su porast vodostaja rijeka, a pokrenuta su i nova klizišta u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Federalne uprave Civilne zaštite, vodostaj na brani Hidroakumulacije Modrac je viši za 26 centimetara, prenosi Anadolu Agency.

“Općina Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac na području općine Gračanica jutros u sedam sati iznosi 373 centimetara, a to je visina vodostaja kada se preduzimaju mjere odbrane od poplava”, navode iz FUCZ-a.

Na području općine Gračanica, rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 60 hektara poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih objekata.

FUCZ navodi i to da je i na području općine Doboj Istok tokom protekla 24 sata usljed intenzivnih padavina došlo je do daljnjeg porasta vodostaja lokalnih vodotoka i rijeke Spreče te njihovog izlaska iz korita na pojedinim lokalitetima. Pod vodom je oko 50 hektara zemljišta na prostoru između korita rijeke Spreče i magistralnog puta M4 Doboj-Tuzla.

– Evakuacije na području Čelića –

Na području općine Čelić zbog aktiviranja klizišta dvije porodice su evakuirane i smještene u stambeni objekat kod rodbine. Za pet porodica je preporučena evakuacija, ali su isti na svoju odgovornost ostali u stambenim objektima. Evakuirane porodice su u naselju Nahvioci, a preporuka za iseljavanje pet porodica je u naselju Sitari.

Prema informacijama pripadnika civilne zaštite sa terena kritična situacija sa klizištem je i dalje u naselju Drijenča u kojem klizište ugrožava odvijanje saobraćaja na regionalnom putu Čelić-Šibošnica-Dokanj-Tuzla.

Na području općine Gradačac, u protekla 24 sata prijavljeno je pet klizišta i to jedno klizište koje ugrožavaju stambene objekte i četiri na poljoprivrednom zemljištu u naseljima Mionica Krčevin, Međiđa G., Kerep i Biberovo Polje. U protekla 24 sata na području Kalesije je prijavljeno jedno klizište u naselju Ćivić Brdo (MZ Kikači), gdje je ugrožen jedan stambeni objekat. U naselju Dedajići na jedan stambeni objekat, palo je drvo i tom prilikom oštetilo krov.

– U Begovom Hanu poginuo Hasan Šabanović –

Na području općine Srebrenik u protekla 24 sata prijavljena su dva nova klizišta i to u naselju Like gdje je oštećen lokalni put dužine 15 metara i u naselju Ježinac gdje je ugrožen jedan stambeni objekat. Na području Živinica je došlo do pokretanja klizišta u naselju Podgajevi.

U mjestu Begov Han na području Zeničko-dobojskog kantona je aktivirano klizište, zbog čega je bio obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-17. Usljed klizanja tla palo je i drvo, koje je izazvalo i saobraćajnu nezgodu u kojoj je jedno lice smrtno stradalo. Nakon intervencije vatrogasaca i izvlačenja unesrećenog, medicinsko osoblje je konstatovalo smrt, a radi se o Hasanu Šabanoviću, koji je upravljao vozilom marke VW Kedi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vukanović: Ovdje nema ko da ratuje, sirotinji dosta rata

"On je najveći neprijatelj RS i srpskog naroda! On je izdajnik! Jeste li vidjeli gdje da se ide u...

Možda vas zanima i ovo