Nedjelja, 1 listopada, 2023

Nevrijeme uništilo više od 150 imanja: “Sljedeće dvije-tri godine neće biti punog uroda”

Preporučeno

Da je šteta ogromna potvrdio je načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt istaknuvši da im je neophodna pomoć Vlade, Županije i svih drugih resursa za sanaciju početne štete.

Nakon što je u četvrtak navečer jako nevrijeme s tučom pogodilo dijelove Krapinsko-zagorske županije, hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Željko Kolar obišli su to područje gdje je stradalo između 150 i 200 poljoprivrednih gospodarstava.

Najjača je tuča padala na području Klanjca i Oroslavja te općina Kumrovec Zagorska Sela i Veliko Trgovišće, rekao je župan Kolar te ustvrdio da je šteta na poljoprivrednim nasadima na tom području stopostotna. Zahvalivši ministrici Vučković i premijeru Andreju Plenkoviću što su odmah iskazali interes za stanje na terenu, Kolar je naglasio da su i lokalne nerazvrstane ceste praktički uništene.

„Ovdje će nam trebati dani dok ne uspostavimo normalno stanje i, ono što je najviše zabrinjavajuće, na trajnim nasadima su štete takve da će se jedan dio nasada morati baciti van, a od onog što je ostalo sljedeće dvije-tri godine neće biti punog uroda”, kazao je Kolar.

Upravo se čita:  Objavljene poruke u kojima se ubijena djevojka (21) žalila na policajca koji je osumnjičen za njenu smrt

Da je šteta ogromna potvrdio je načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt istaknuvši da im je neophodna pomoć Vlade, Županije i svih drugih resursa za sanaciju početne štete.

„Jako velike štete ovdje u Kumrovcu, ne samo na poljoprivrednim nasadima, nego i na stambenim objektima. Kuće su nam oštećene, ne samo u poplavi, nego i od tuče, a i naše javne ustanove”, rekao je Šplajt te dodao da su tuču s cesta morale razgrtati ralice.

Upravo se čita:  Radoičić priznao da je organizovao napad na sjeveru Kosova: Lično sam sve pripremio

Ministrica Vučković prenijela je ‘čvrstu poruku premijera Plenkovića i cijele Vlade o pomoći koja će biti brza i koja će biti olakšavajuća ljudima uslijed ovih tegoba’, obećavši pomoć Ministarstva poljoprivrede onima koji će imati trajne štete, putem Mjere 5 Programa ruralnog razvoja.

„Mi smo prošle godine na inicijativu predsjednika Vlade RH i uz potporu Vlade osigurali dodatna sredstva za ublažavanje posljedica gubitka prihoda. To je neinvesticijska potpora”, kazala je Vučković dodavši da će to raditi po istom modelu kao u Požeško-slavonskoj županiji.

Ministrica je istaknula i da poljoprivrednici pomoć za gubitak prihoda i brzo saniranje posljedica nevremena mogu očekivati u roku od oko dva mjeseca.

Kazala je i da Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za sustav upravljanja protugradnom obranom, ali je ponovila da je stručna i znanstvena zajednica na temelju studija ustvrdila da ne postoji dokaz da je sustav protugradne obrane učinkovit.

Upravo se čita:  Užas: Vodio ženu golu po selu da je pokaže kao preljubnicu

„Zaštita su mreže, zaštita su osiguranje. Nama je poljoprivreda u fokusu, to je strateška djelatnost, poljoprivreda može biti i profitabilna i bitna je za vitalne ruralne zajednice”, kazala je ministrica i naglasila da će resorno ministarstvo poljoprivredu pomagati i dodatnim potporama za sanaciju posljedica i pomoć u nadoknadi gubitka.

Na novinarsku primjedbu da mnogi poljoprivrednici smatraju da mreže nisu učinkovite te da neki od njih ni ne znaju za osiguranje, ministrica Vučković je kazala da će se Ministarstvo poljoprivrede potruditi informirati ih još jače i snažnije, prenosi Hina.

„Ipak, s obzirom koliko Ministarstvo poljoprivrede troši svoja sredstva, a ona su ugovorena preko 100 posto, a isplaćena na razini 90 posto, rekla bih da informiranje nije tako loše”, rekla je, prenosi Hina.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo