Nedjelja, 25 srpnja, 2021

New York: Hasidski Jevreji protesovali protiv izraelske vlade

Nemojte propustiti

Hasidski Jevreji u New Yorku protestovali su protiv izraelske vlade i tradicionalne “Parade Izraela”.

Na paradi na kojoj je učestvovalo na hiljade Jevreja jedna grupa hasidskih Jevreja uzvikivala je slogane protiv izraelske vlade i mahala palestinskim zastavama.

Haham David Feldman istakao je da je izraelska država sramota za Jevreje te da ona uopće ne predstavlja jevrejski narod.

“Postojanje Izraela je sramota za nas. Oni koji mrze vjeru i Boga osnovali su jednu državu, a nas nikada neće predstavljati. Ta zemlja koja postoji već 67 godina daleko je od vjere i Boga, to je zemlja osnovana radi nacionalnih i materijalnih interesa. Nakon svega što su uradili Palestini ne mogu govoriti u naše ime”, rekao je Feldman.

Tokom protesta došlo je do verbalnih razmirica između učesnika parade i hasidskih Jevreja, a njuorška policija poduzela je visoke mjere sigurnosti tako da su se parada i protesti završili bez incidenata.

Prije 64 godine desila se historijska posjeta izraelskog ministra Davida Bena-Guriona kada ga je na 5. aveniji u New Yorku dočekalo milion Njuorčana. Ben-Gurion je posjetom htio ukazati na vezu koja postoji između SAD-a i Izraela.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo