Subota, 27 studenoga, 2021

New York Times o Džumhuru: Serenada u Australiji za bosanskog sina

Nemojte propustiti

Damir Džumhur
Damir Džumhur

Uspjeh bosanskohercegovačkog tenisera Damira Džumhura popratili su mnogi domaći i regionalni mediji, a prolazak u treće kolo Australian Opena prokomentarisao je i američki magazin New York Times.

Povici ushićenja nikada nisu bili glasniji na terenu 13 kao kada je starac zasvirao harmoniku, piše NY Times. Pjesma koja nije karakteristična za Grand Slam turnire dobila je i tekst koji su pjevali navijači u plavom.

I 21-godišnji Džumhur je htio pjevati, ali pred njim je bio meč koji je trebalo završiti, piše ovaj američki magazin.

“Ja znam riječi svih pjesama, znam, ali ja jednostavno nisam mogao pjevati tokom meča”, rekao je Džumhur u razgovoru poslije. “Želio sam da pjevam s njima, znate? Unutar sebe, pjevao sam, ali jednostavno nisam mogao naglas.”

Nakon pozdrava bosanskih navijača koji su skandirali njegovo ime i pjevali mu, Džumhur je prešao na drugu stranu terena do svoga oca i trenera, Nerfida Džumhura, koji je brisao suze kada se nagnuo preko ograde da zagrliti sina, piše Times.

“Vidio sam da se Ivan Dodig povlači – u tom trenutku bio sam previše emocionalan,” rekao je Nerfid Džumhur na bosanskom jeziku dok je Damir prevodio. “Nisam se mogao zaustaviti. Plakao sam puno i nisam se mogao zaustaviti. Ni ja ne mogu vjerovati da je on u trećem kolu.”

Rat u BiH i Damirovo rođenje

Nerfid Džumhur se u razgovoru za Times osvrnuo i na period rata kada je Damir rođen, maj 1992. godine. Rekao je kako je svog sina prvi put nakon rođenja vidio tek 8 mjeseci kasnije jer je Damir sa majkom bio u Sarajevu, dok je on bio u rodnom Konjicu.

“Nisam razmišljao o odlasku iz Bosne – Samo sam razmišljao o tome da vidim Damira”, rekao je Nerfid Džumhur. “To je bila najvažnija stvar, kako doći u Sarajevo.”

Ubrzo nakon što se vratio u Sarajevo, Nerfid Džumhur i drugi teniski treneri osnovali su klub u gradu.

“U prvih nekoliko godina, nismo mogli imati školu tenisa”, prisjeća se on. “Trenirali smo igrače, ali ne i djecu. Bilo je jednostavno previše opasno biti toliko dugo na terenu”

Nakon što je na snagu stupio mir, i trogodišnji Damir mogao je početi trenirati.

“Jednostavno sam volio sport”, rekao je Damir Džumhur prisjećajući se ranih godina u klubu. “Nitko me nije gurnuo u to. Bila je to velika ljubav, i stvarno sam sretan što sam počeo igrati tenis, jer je to lijep sport. To je definitivno sport kojim se najviše želim baviti.”

Džumhur je za Times rekao da su navijači koji su ga bodrili tokom meča obećali da će doći u još većem broju u petak.

To je dobrodošlica kakvu Džumhur nije očekivao tako daleko od kuće. “Stvarno, igram Australian Open, a ja se osjećam kao da igram neki bosanski turnir”, rekao je on. “Osjećam se kao da sam kod kuće, zapravo. To je nevjerojatna stvar, gledatelji, navijači, oni su jednostavno nevjerojatni.”

Times je spomenuo i da navijači nisu tako često cijenjeni od tenisera rodom iz BiH, iako u australijskoj državi Viktorija živi oko 9000 stanovnika porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Američki magazin osvrnuo se i na činjenicu da je Dodig porijeklom iz naše države, ali da igra za susjednu Hrvatsku.

“Ovo nije bila atmosfera za tenis. Ti ljudi su bili a pogrešnom mjestu. Oni trebaju ući na nogometne utakmice ili negdje drugo. Očito da ne znaju ništa o tenisu”, kazao je Dodig za New York Times.

Priču o Džumhuru New York Times zaključuje komentarom da je meč završio miroljubivo, iako su u prošlosti slični mečevi prekidani incidentima, poput onog između Đokovića i Amera Delića.

(Radiosarajevo.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo