Nedjelja, 18 travnja, 2021

Nezapamćen skandal u BiH: Političarka i profesorica pozirala s učenicima dižući ruke kako su to činili nacisti!

Nemojte propustiti

Zastupnica HDZ-a BiH u županijskoj skupštini Hercegbosanske županije Ivica Pašalić-Lhotak, inače profesorica hemije u tomislavgradskoj gimnaziji, na maturalnoj zabavi se fotografirala, zajedno sa svojim učenicima, sa uzdignutom desnom rukom.

Pasalic-Lhotak
Foto: Poskok.info

Fotografiju na kojoj profesorica pozdravlja nacističkim pozdravom objavio je portal Poskok.info. Čak i ako je riječ o šali, a vjerovatno su akteri ove fotografije to imali na umu (jedan od njih, naime, stisnuo je šaku u partizanski pozdrav) – ovo je potpuno neprimjereno i riječ je o nezapamćenom skandalu…

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Zastupnica Ivica Pašalić–Lhotak nije željela komentariati ovu fotografiju. Kaže da ona i njeni učenici znaju šta ona znači. Ona je više insitirala da sazna ko je ovu fotografiju posalo portalu Poskok.info.

“Ko je taj čuvar Jugoslavije koji je poslao ovu fotografiju? Mene to zanima. Kada to saznam, ja ću vam sve ispričati”, rekla je Pašalić-Lhotak za portal Žurnal.info.

Vješto izbjegavajući odgovor, profesorica je pokušala održati kraću lekciju istorijata ovog pozdrava. Rekla nam je da to nije samo nacistički pozdrav. A prije nego što smo završili razgovor, profesorica je i definitivno objasnila zašto se na ovaj način fotografisala sa maturantima gimnazije u Tomislavgradu.

“Da vam kažem, ovo nije bio ‘Sieg Heil’ pozdrav, već ‘Za dom spremni’, jeste li sada zadovoljni – upitala je.
Ravnatelj gimnazije Jozo Mašić kaže da profesorica nije ni bila pozvana na matursku proslavu, već je došla kao roditelj. Njezine dvije kćeri su maturantice gimnazije.

“Kao direktor ne mogu komentirati njezino ponašanje. Ona više nije naša djelatnica, ona je sada zastupnica u županijskoj skupštini. Međutim, osobno, svakako da ovo ne odobravam”, rekao je Mašić.

Portalu Poskok.info javio se Ante Sliško, jedan od učenika s fotografije, tvrdeći da je to fotografija sa privatne zabave i da je objavljena neovlašteno.

“Podignuta desna ruka na slici nije bila nikakva politička poruka nego je bila jedna od niza šala koje smo mi izvodili na račun naše (bivše) profesorice Pašalić (kao i ona na naš). To je bila naša šala koja se nikog drugog nije ticala, a posebno ne cijele Hercegovine, a vi ste je prepričali svima i to ste je prepričali loše. Dokaz tome da je ovo bila šala je i ‘malo drukčiji’ pozdrav jednog od mojih kolega kao i nasmiješena lica na fotografiji”, piše Sliško.

“A i kad ovo ne bi bila šala sramotno je koliko buke dižete oko jedne slike nekih tamo maturanata iz (za Vas) nekog tamo Tomislavgrada. U krajnjem slučaju mi, kao i svi drugi u ovoj državi, imamo pravo misliti što hoćemo i zalagati se za politiku koju hoćemo, iako napominjem da ovo nije bilo politički motivirano. Ja se osobno i ne slažem s politikom prof. Pašalić niti njezine stranke, ali je očito da je ovom članku cilj napasti nju, a moji prijatelji i ja smo ispali kolateralne žrtve”, piše dalje Sliško te dodaje : “Očito je da nas želite proglasiti neukom fašističkom seljačkom bagrom ili u najmanju ruku djecom koja ništa ne znaju.”

“Kakvi ste Vi to novinari kad se bavite ovakvim dnevno političkim pričama i podmetanjima, dok nam država i gospodarstvo propada. Prava vijest je neobjektivnost koju vi pokazujete ovim člankom, a ne iz šale podignuta desna ruka. Ali ovo je sve nebitno, bitno je da niste trebali objavljivati fotografiju čiji niste vlasnici niti je komentirati prije nego što pitate one koji su na njoj što se tu zaista dogodilo. Stoga Vas molim da fotografiju i članak uklonite i da se javno ispričate”, zaključuje Ante Sliško.

Na objavljivanje ove fotografije stižu rekacije s raznih strana.

“Samo dan nakon najave akcije prikupljanja potpisa za donošenje Zakona o zabrani fašističkih i neofašistički organizacija u Bosni i Hercegovini pod nazivom ‘(G)lupi fašizam!’, zastupnica HDZ-a BiH u skupštini Livanjskog kantona Ivica Pašalić-Lhotak svojim istupom je pokazala neophodnost donošenja ovakvog Zakona. Naime, mediji su juče objavili fotografiju ove HDZ-ove ‘profesorice’ i aktuelne zastupnice u kantonalnoj skupštini na kojoj je zajedno sa par učenika nacističkim pozdravom ‘Sieg Heil’ poslala više nego jasnu poruku mladim ljudima i građanima Bosne i Hercegovine”, objavio je Forum mladih SDP-a BiH, ističući da osuđuje fašistički istup HDZ-ove zastupnice kojim je pokazala nepohodnost donošenja Zakona o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija bez kojeg Bosna i Hercegovina ne može biti društvo ravnopravnih građana i naroda.

“Forum mladih SDP BiH očekuje od skupštinskih zastupnika Livanjskog kantona, kao i predstavnika Hrvatske demokratske zajednice da sankcionišu ‘profesoricu’ Ivicu Pašalić-Lhotak i pošalju jasnu poruku svim njenim istomišljenicima da fašizmu nema mjesta u bosanskohercegovačkom društvu”, zaključuje Forum mladih SDP-a BiH.

(Doznajemo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

I Grlić Radman osudio Janšin non paper: “Hrvatska se protivi bilo kakvom prekrajanju granica”

Hrvatska ne bježi od otvorenih pitanja koje ima u odnosima s Bosnom i Hercegovinom i želi ih riješiti baš...

Možda vas zanima i ovo