Srijeda, 8 prosinca, 2021

Nezapamćena tragedija u Novom Travniku otvorila Pandorinu kutiju: Djevojčica (13) skočila s osmog sprata zbog zlostavljanja u školi

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

NOVI TRAVNIK – Direktorica Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” Novi Travnik, koju je nesretna djevojčica pohađala, kaže kako ništa nije znala o ovome te je pozvala nadležno tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

Nezapamćena tragedija koja se 20. aprila dogodila u Novom Travniku, a u kojoj je skokom s balkona s osmog sprata solitera u centru grada život izgubila 13-godišnja M.Z. otvorila je Pandorinu kutiju vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić” u Novom Travniku.

Roditelji djevojčice Sanela i Almir Zahirović kažu kako su njihovu kćerku godinama psihički zlostavljale koleginice iz razreda, piše Avaz.

– Želim da se zna zbog čega je moje dijete to napravilo. Uzrok je bilo svakodnevno psihičko zlostavljanje koleginica iz razreda. Znala je otići u školu zdrava, pa zove ispred škole da je dobila temperaturu, da je glava boli i povraća. I zaista, imala bi temperaturu, koja za sat u kući nestane. Ujutro kad se treba dignuti u školu, bolni bolesnik, povraća čitavo jutro. Više je izostajala iz škole nego što je išla. Sve zbog straha – kazali su roditelji, koji su se obraćali učiteljici.

– Mi smo više puta pričali s učiteljicom koja problem nikada nije riješila. Nije ga znala riješiti, nego je sve zataškala, pa o svemu ništa nisu znali niti direktor ni pedagog – kazali su.

Trajalo je to, dodaju, pet godina, sve dok se u februaru ove godine, kada je već išla u šesti razred nije požalila nastavniku fizičkog vaspitanja.

– U februaru nas je pozvao pedagog i rekla nam da se M. požalila nastavniku i da se samopovređivala. Mi kao porodica smo odmah reagovali, odveli je psihijatru koja je u nalazu zaključila da su za njeno stanje krivi problemi u školi. Dala joj je terapiju koju je pila dva mjeseca i, nažalost, dogodilo se to što jeste – rekli su roditelji.

Izvan škole, kažu, bila je vesela i vedra djevojčica.

Sanela i Almir Zahirović, roditelji nesretne djevojčice, Foto: Facebook

– U kući nikad ništa nismo primijetili. Uvijek je bila sretna i zadovoljna, čak i taj dan je planirala šta će ujutro doručkovati, kako će s tatom ići u knjižaru kupiti olovke. Čitav grad ju je znao po njenom ocu koji nikad nije otišao kafu popiti bez nje – rekla je majka Sanela.

Kad se sve dogodilo, kažu Zahirovići, još nekoliko roditelja im se javilo i reklo kako i njihova djeca prolaze isto kroz što je prošla njihova djevojčica.

– Prolaze isto kao naša M., možda još i gore. Jadna majka je rekla da će dijete ispisati iz škole. Ne želimo tužiti nikoga, niti nam bilo kakav vid naknade treba, želimo samo upozoriti da o ovom problemu računa moraju povesti roditelji i prosvjeta, da se više ne dogodi nijedan ovakav slučaj – kazali su.

Nizada Skrobo, direktorica Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” Novi Travnik, koju je nesretna djevojčica pohađala, kaže kako ništa nije znala o ovome te je pozvala nadležno tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

– Šta god bih ja kazala, ispalo bi da se nešto pravdam. Treba tužilaštvo odraditi svoj dio posla zbog svih nas. Roditelji se nisu nikad obratili ni meni, ni pedagogu. Imali smo drugih slučajeva vršnjačkog nasilja u školi, ali, znate, djeca se uvijek tuku i mi to rješavamo. Pritužbi na tu učiteljicu nismo imali, čak su roditelji tražili da ostane, odnosno da se primi za stalno jer je bila na ugovoru na određeno vrijeme – kazala je Skrobo.

Resorni kantonalni ministar obrazovanja Bojan Domić za ujutro je najavio inspekciju.

– Postoji protokol o vršnjačkom nasilju i inspektori će sutra utvrditi je li po njemu postupano – kazao je Domić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo