Petak, 25 lipnja, 2021

Nezapamćene mjere sigurnosti u Sočiju

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Gotovo 50.000 članova osiguranja Federalnih službi Rusije brinut će se za sigurnost, što je najviše u dosadašnjoj historiji Olimpijskih igara.

Zimske olimpijske igre (ZOI), 22. po redu, danas će biti otvorene u ruskom gradu Sočiju. Svečana ceremonija početka Igara zakazana je za 17 sati po srednjoevropskom vremenu i bit će održana na Olimpijskom stadionu „Fisht“ na kojem će se okupiti 40.000 gledalaca.

Organizatori obećavaju spektakl koji će biti popraćen velikim mjerama osiguranja. Gotovo 50.000 članova osiguranja pod kontrolom Federalnih službi Rusije brinut će se za sigurnost svih učesnika ZOI-ja, što je najviše u dosadašnjoj historiji Igara.

Velike sigurnosne mjere poduzete su nakon niza terorističkih prijetnji, ali i napada koji su se pred kraj prošle godine dogodili u Rusiji, piše Anadolija.

Američki predsjednik Barack Obama jučer je izjavio da je Rusija suočena s golemim izazovom sprečavanja napada i nasilja za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

“Pred Rusima je očito velik ulog sprečavanja napada bilo koje vrste tokom Olimpijskih igara u Sočiju”, rekao je Obama u intervjuu za NBC, dodajući da i Washington čini sve kako bi se sportisti osjećali sigurno.

Napomenuo je da su Rusi mnogo uložili u sigurnost.

Obama kaže da su Sjedinjene Američke Države u stalnoj vezi s ruskim policijskim, vojnim i obavještajnim strukturama.

“Stalno radimo s njima kako bi se osiguralo da igre budu sigurne, ne samo za naše sportiste nego i sve druge”, istakao je američki predsjednik.

Stroge i opsežne sigurnosne mjere vezane uz održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju pojačane su nakon dva napada u Volgogradu u decembru, nakon čega su uslijedile prijetnje kavkaških militanata.

Zimske olimpijske igre u Sočiju trajat će od 7. do 23. februara.

Na Olimpijadi će učestvovati više od 2800 sportista iz 88 zemalja svijeta, među kojima će biti podijeljeno 1300 medalja. Višemilionski auditorij diljem planete putem TV-ekrana pratit će 98 takmičenja u sedam sportova i 15 sportskih disciplina.

(Agencije, Al Jazeera Balkans)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo