Srijeda, 24 veljače, 2021

Nezavisni intelektualci podržali Komšića: Put u EU vodi preko odbacivanja tzv. konstitutivnosti

Nemojte propustiti

Proglašene oštrije mjere: Od sutra se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS objavio je nove naredbe, preporuke i mjere koje stupaju na snagu 25. februara 2021....

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Formirana komisija, usvojen Program reformi i biće poslan u Brisel

Ministrica Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u...

Palmer pohvalio Dodika zbog skidanja table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

U intervjuu za Glas Amerike, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni...

SIPA na terenu: Novi pretresu u Sarajevu u slučaju Dženan Memić

Nakon okončanja pretresa postupajući tužitelj odredit će se prema daljim aktivnostima a istraga u predmetu intenzivno se nastavlja. Po nalogu...

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa u BiH koji su u potpunosti komplementarni s građanskim konceptom i građanskim uređenjem države BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas Asocijaciju nezavisnih intelektualaca Krug 99. Sastanku su prisustvovali predsjednik Asocijacije Kruga 99 Adil Kulenović te članovi rukovodstva Senadin Lavić, Lada Sadiković, Strajo Krsmanović, Bojan Šošić, i Hazim Bašić.

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su moralnu i političku podršku članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću u zalaganju za građanski koncept i građansko uređenje države BiH.

Ocijenili su da šira javnost nedovoljno shvata značaj, kako kažu, medijske propagande koja se aktivno vodi protiv svih onih kojih se zalažu za uređenje BiH kao građanske države, te osudili brojne napade i govor mržnje usmjeren ka onima koji se na dnevno-političkom planu bore za ideju građanske države, istovremeno konstatirajući da su napadi na člana Predsjedništva BiH Željka Komšića s tim u vezi najintezivniji.

Nezavisni intelektualci Kruga 99 istakli su kao značajnu podršku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića relevantnim dokumentima Kruga 99, temeljenim na političkom i intelektualnom zalaganju za građanski koncept.

Sagovornici su tokom razgovora konstatirali da se ideološke razlike među probosanskim političkim strankama koriste tek u dnevno-političke svrhe, te da se pri tome zanemaruje kreiranje zajedničkih politika baziranih na građanskom konceptu.

Konstatovana je u nužnost odbacivanja etničkog principa tzv. konstitutivnosti kroz usvajanje evropskih pravnih standarda koji građanina i pojedinca stavljaju u središte političkog subjektiviteta, te istaknuto da je to nužan proces u okviru euroatlanskih integracija i izgradnje BiH kao građanske države.

Sagovornici su ocijenili kao nužno političko okupljanje na principu zalaganja za građansku državu i vrijednosti sekularizma. Posebno je istaknuta potreba u vezi s angažiranjem svih progresivnih građanskih snaga u suprotstavljanju izmjenama Izbornog zakona po etničkom HDZ-ovom principu. S tim u vezi navedena je potreba kontinuiranog zalaganja za evropske pravne norme na bazi prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU i na bazi svih konvencija i pravnih propisa Evropske unije.

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa u BiH koji su u potpunosti komplementarni s građanskim konceptom i građanskim uređenjem države BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tegeltija tvrdi: Pfizer nas ucjenjuje, vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima

"Obećali su 27.000 vakcina sada i krajanje vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima jer je njihova obaveza...

Možda vas zanima i ovo