Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Ni oko čega se ne mogu složiti: Izetbegović bi da vrati bh. zlato i novac u državu, Čović ima drugačije mišljenje

Nemojte propustiti

– U vrijeme kad je inflacija 10 posto mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni s tim novcem rade i posuđuju ga, kazao je lider SDA.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH pozvao je danas delegate da se oglase i raspravljaju o povratku bh. zlata i novca iz stranih banaka u domaće.

Izetbegović je ocijenio kako se radi o velikom problemu, posebno što je vrijeme inflacije koja prijeti da će se pogoršati.

– Inflacija će pojesti 10 posto vrijednosti sredstava sa kojima raspolažemo, koji su garancija valute. Mi to držimo u papirima. Njemačka drži 50 posto u zlatu, Amerika skoro sve. Vrijednost zlata je 100 posto porasla. U vrijeme kad je inflacija 10 posto mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni s tim novcem rade i posuđuju ga, kazao je lider SDA.

Dodao je kako je njegova stranka u dva navrata govorila u vezi s ovoim problemom, ali da nije bilo nikakve reakcije. Izetbegović je poručio da vrijednsot bh. monete “curi kao pješčani sat”.

– Mislim da držimo nekoliko tona zlata u nekoj engleskoj banci. Najlakše je svoju sudbinu vezati za euro. Šta bude sa eurom bit će i sa nama, ali će nam sutra od inflacije dati kredit koje ćemo vraćati, a bit ćemo 10 posto siromašniji. Njemačka drži 50 posto u zlatu i neće je pogoditi inflacija kao nas, zaključio je.

Izetbegović je kazao da su zakoni tu da se mijenjaju.

– Zašto da se na taj način vežemo za euro? Ko zna šta se može desiti sa našim parama ili da ne vrate zlato iz Engleske? Mislim da to većinom treba biti u zlatu i da se vrati u Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Izetbegović na sjednici Doma naroda.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović kazao je da su currency board i stand by aranžmani spasili BiH monetarno, fiskalno i inflacijski posljednjih 25 godina “u svakom pogledu”.

– Ko to ne razumije meni ga je žao. Ne možete uzeti kad vam nešto treba sa pozicije međunarodnih ugovora koje smo prisvojili sebi. Tada smo jasno definisali ulogu njemačke marke, pa je prešla na konvertibilnu marku, kao i jasnu poziciju prema euru. Jasna je i pozicija prema currency boardu. Odgovorno kažem da su nas oni očuvali. Danas uistinu postoji mnogo rizika oko toga, ali se te politike mogu voditi u okvirima današnjih zakona i sporazuma. Krajnje opasno bi bilo poništiti međunarodne sporazume. posebno su osjetljivi paketi oko monetarne i fiskalne politike”, zaključio je Čović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo