Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Nigerijac se raznio bombom u džamiji, 26 osoba poginulo

Nemojte propustiti

Muškarac samoubica usmrtio je najmanje 26 osoba u subotu raznijevši se bombom u džamiji na sjeveroistoku Nigerije u gradu Maiduguri, koji je novi predsjednik odabrao za buduće sjedište vojnog zapovjedništva radi bolje koordinacije borbe protiv islamističke grupe Boko Haram, prenosi Patria.

– Samoubica je aktivirao improviziranu eksplozivnu napravu u džamiji Alhadži Haruna na području Monday Marketa, izjavio je visoki policijski dužnosnik Aderemi Opadokun.

Prema bolničkim izvorima ubijeno je najmanje 26 osoba, a 28 je ranjenih u tome gradu od dva miliona stanovnika .Napadi su se dogodili dan nakon što je novi predsjednik Muhamadu Buhari stupio na dužnost i najavio da će u Maiduguriju smjestiti glavni štab Centralnog vojnog zapovjedništva radi bolje koordinacije borbe protiv Boko Harama.

Odgovor na njegovu najavu stigao je noću na subotu kada je radikalni Boko Haram raketirao grad i ubio najmanje pet osoba.

Agencija Reuters prenosi da pobunjenici Boko Harama nastoje prijeći rovove iskopane oko grada. Samoubilački napad u džamiji počinjen je u subotu poslije podne.

Dosadašnji predsjednik Nigerije Goodluck Jonathan kritiziran je zbog nesposobnosti da suzbije pobunu Boko Harama u kojoj je od 2009. ubijeno više od 15.000 ljudi, a 1,5 miliona je raseljeno.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice BiH

Do pravosnažnosti odluke – Gordana Tadić neće biti biti udaljena sa mjesta glavne državne tužiteljice, što je do sada...

Možda vas zanima i ovo