Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Nihad Fejzić: Cijene će porasti za najmanje 20 posto! Pred nama je strašno crno vrijeme!

Nemojte propustiti

Indirektne štete od suše, u segmentu proizvodnje u Bosni i Hercegovini mogle bi premašiti brojku od čak 500 miliona KM, rekao je za današnji “Dnevni avaz” Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu

Foto: Arhiv / Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Naglašava da tu nisu samo štete od suše problem, već je problem je i ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i mjere koje na snagu stupaju 1. januara naredne godine.

“Samo u mljekarstvu štete se mjere s otprilike 70 miliona maraka, a da ne govorimo o drugim dijelovima poljoprivredne proizvodnje u animalnom sektoru”, kaže Fejzić.

Istakao je da se suša direktno odražava na smanjenje proizvodnje stočne hrane, koja u kombinaciji s blokadom hrvatskog tržišta za bh. proizvode animalnog porijekla, može utjecati na rast cijena te vrste proizvoda za najmanje 20 posto.

Ipak, kaže najgore će biti pogođeni obični farmeri, jer onog trenutka kada se ustanovi da je tržište suženo, šta će oni sa svojih pet krava, a zna se da poljoprivredna proizvodnja u BiH nosi 12 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) i zapošljava najmanje 20 posto ljudi.

Veterinarski fakultet ima certifikat Evropske unije za analiziranje proizvoda, a već šest mjeseci, ističe, niko im nije poslao nijedan uzorak na analizu dok svi žele izvoziti u EU.

Fejzić upozorava da će BiH izgubiti tradicionalno izvozno tržište – mlijeko, jaja, perutnina, sve osim ribe – za sada – više neće moći ni na tržište Hrvatske, a samim tim ni cijele EU.

“Pred nama je strašno crno vrijeme za poljoprivredu BiH”, zaključio je on.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

HDZ traži da se u Briselu dogovori način popune Doma naroda FBiH

- Ne može se ići u izborni proces, a da ne znamo kako ćemo provesti izborne rezultate - istaknuo...

Možda vas zanima i ovo