Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Nije riječ o Varešu: Kanađani u komšiluku pronašli gotovo 20 tona zlata, vrijedi više od milijardu dolara!

Nemojte propustiti

Namjeravaju da proširi svoje aktivnosti i na druge dijelove Srbije. A istraživanja na jugu Srbije počela su još pedesetih godina kada su jugoslavenske državne tvrtke istraživale olovo i cink.

Kanadska istraživačka tvrtka “Medgold Resources” pronašla je u Južnoj Srbiji bogata nalazišta zlata, piše Telegraf.

Skoro 20 miliona tona zlata pronađeno je na nalazištima u neposrednoj granici s Bugarskom i Sjevernom Makedonijom. Megold Risorsis, naime, ima licence za istraživanje na dva tamošnja područja – Donje Tlamino i Surlica Dukat.

U okviru jednog projekta pronađene 19,3 tone zlata

U okviru projekta Tlamino pronašli su 19,3 tone zlata vrijednih nešto više od milijardu dolara. Sadržaj zlata na tom mjestu, u prosjeku, iznosi oko tri grama po toni. Inače, ležišta s gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.A ispitivanja se i dalje nastavljaju.

Istraživanja će se proširiti i na druge dijelove Srbije

Inače, “Medgold Resources” je u okviru istog projekta pronašao i sloj rude od oko 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni, i gotovo nevjerojatnih 193 grama po toni srebra. Njihov cilj je da postanu vodeći istraživači zlata u Srbiji te su najavili kako namjeravaju proširiti svoja istraživanja i na druge dijelove Srbije.

Namjeravaju da proširi svoje aktivnosti i na druge dijelove Srbije. A istraživanja na jugu Srbije počela su još pedesetih godina kada su jugoslavenske državne tvrtke istraživale olovo i cink.

Istraživanje u Varešu

Međutim, nije Srbija jedina sa nalazištem zlata. U općini Vareš je nedavno potpisano odobrenje za istraživanje zlata.

Naime, kompanija Eastern Mining potpisala je Aneks 4 ugovora o Koncesijskom odobrenju sa Ministarstvom privrede Zeničko-dobojskog kantona kojim se pored cinka, olova i barita, odobravaju i prava na zlato, srebro i bakar potvrđena višegodišnjim geloškim istraživanjem.

Aneksom su riješene sve zakonske nejasnoće koje su nastale uslijed neusklađenosti kantonalnog i federalnog nivoa vlasti po pitanju prava na rudu, a ujedno je uklonjena obaveza za početkom eksploatacije do maja 2020. godine.

Također, Aneks uključuje povećanje minimalne godišnje koncesijske naknade sa trenutnih 1,50 KM na 3,90 KM po toni rovne rude.

– Ovim dogovorom Zeničko-dobojski kanton pokazao je jasnu odlučnost da podrži otvaranje rudnika u Varešu – istakao je generalni direktor kompanije Eastern Mining Miloš Bošnjaković.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Djevojčica (4) se iskrala iz kuće i otišla se igrati, njeno tijelo u autu pronašla majka…

Kao i svakog dana, pišu Novosti, djevojčica je u to vrijeme odlazila u kuću babe i djede, koja je...

Možda vas zanima i ovo