Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Nije za gadljive: Pogledajte kako se prave viršle! (Video)

Nemojte propustiti

Proces pravljenja viršli počinje sa ostacima mesa koji zapravo stižu kao odbačeni materijal iz mesara.

Viršle nisu najzdravija hrana na svijetu, ali kao i pašteta, jeftine su, ukusne i lako se spremaju. Kada vidite proces tokom koga nastaje ova brza hrana, vjerovatno ćete malo razmisliti sljedeći put kada ih budete poželjeli za obrok.

Proces pravljenja viršli počinje sa ostacima mesa koji zapravo stižu kao odbačeni materijal iz mesara. Meso se miješa i pakuje u velika pakovanja u kojima stiže na početak proizvodne trake.

Ovdje nema nepoželjnog materijala i cjelokupna mješavina se stavlja u ogromne mašine za mljevenje. U zavisnosti od proizvođača, u mješavinu se ubacuje prerađeno pileće meso koje viršlama dodaje prepoznatljiv ukus. U ovom koraku, mješavina se melje dok ne dođe u tečno stanje.

Radnici u fabrici dodaju skrob, so i senf u smjesu. Zavisno od proizvoda koji je u pitanju, dodaju se i drugi ukusi. Ništa pretjerano prefinjeno, u svakom slučaju.

Smjesa se dodatno prerađuje dok ne poprimi teksturu pirea, a sav vazduh koji se zadržao se vakumom uklanja.
Mješavina je spremna, a sada je vrijeme da hrana poprimi prepoznatljiv oblik. U mašinu se ubacuju velike količine crijeva od celuloze.

Pire od mješanog mesa i dodataka se upumpava u crijevo od celuloze, viršle odlaze u prostoriju za dimljenje gdje im se dodaju dodatni ukusi dok se peku i na kraju se prekrivaju slojem hladne, slane vode kako bi bile dovoljno prohlađene za pakovanje.

Radnik ručno provjerava kvalitet proizvoda, a nesavršene viršle se odvajaju i ponovo prerađuju.

Automatizovana mašina potom pakuje viršle.

(Kurir)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo