Petak, 27 siječnja, 2023

Nijemci idu u susjednu državu da se šišaju

Nemojte propustiti

Veliki broj klijenata iz Njemačke ne znači da poljski frizeri uživaju u bezbrižnim vremenima, pišu njemački mediji.

Frizeri u Berlinu i Brandenburgu dižu cijene zbog inflacije. Zato sve više Nijemaca putuje u Poljsku, gdje frizerske usluge plaćaju jeftinije, pišu njemački mediji, a prenosi Fenix Magazin.

Sve više ljudi iz Njemačke odlazi na frizuru u poljski grad Slubice, koji od Frankfurta dijeli most preko rijeke Odre. Osim iz Frankfurta na Odri, u ovaj grad na frizuru dolaze klijenti i iz Berlina.

U poljskim frizerskim salonima za 55 eura klijenti će dobiti farbanje pramenova plus šišanje i feniranje duge kose. Prema istom izvoru, u Berlinu sada istu uslugu plaćaju u prosjeku od 150 do 200 eura. Čak i ako dodate povratnu kartu od 20.80 eura za regionalni voz, ušteda je gotovo 75 eura.

Kratku kosu može se ošišati i fenirati za 16 eura, farbanje kose najviše je 45 eura, ovisno o dužini kose. Cijene ovih usluga su barem upola niže nego u Njemačkoj, pišu njemački mediji.

“100 eura i više za posjet frizeru, to sebi ne mogu priuštiti”, kaže stanovnica Njemačke koja je došla na frizuru u Poljsku.

“Prošle zime otkrila sam frizerski u Slubicama jer mi je bio onemogućen pristup redovnom frizeru u Njemačkoj jer nisam bila vakcinisana protiv covida”, objašnjava 63-godišnjakinja, koja živi u regiji Frankfurt (Oder).

U međuvremenu, nastavlja, inflacija ju tjera u Slubice. Uzela je slobodan dan kako bi došla u Poljsku. Ipak, i dalje se isplati jer je i prije korone frizuru i bojenje kose kod frizera u Njemačkoj plaćala gotovo 100 eura. A sad je to još skuplje, kaže.

Veliki broj klijenata iz Njemačke ne znači da poljski frizeri uživaju u bezbrižnim vremenima, pišu njemački mediji. Vlasnica jednog od frizerskih salona žali zbog inflacije koja u Poljskoj prelazi 16 posto.

Između ostalog, mjesečni račun za električnu energiju povećao joj se sa 100 na 240 eura. Porasla je i najamnina objekta. Jedna njena prijateljica više nije mogla podnijeti troškove i morala je zatvoriti svoj kafić u Slubicama.

Osim toga, svima su porasli troškovi života. Mjesečna najamnina dvosobnog stana u Slubicama sada iznosi oko 3000 zlota, što je ekvivalent oko 640 eura. Frizeri su posljednjih mjeseci poskupjeli za 15 do 20 posto.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mostarac doživio šok kod bankomata kada je dizao plaću, htjela mu se p(r)odati za 30 KM: ‘Je li moguće da se to događa u...

- Ostao sam zatečen, je li moguće da se to događa u centru grada? Da siromaštvo i potreba mogu potaknuti...

Možda vas zanima i ovo