Nijemci iznenađeni kvalitetom kompanija iz Bosne i Hercegovine | | Bh-index

Nijemci iznenađeni kvalitetom kompanija iz Bosne i Hercegovine

Biznis> Ekonomija    Datum: 29.06.2019.    
Autor: Oslobođenje

IlustracijaNa ovogodišnje B2B susrete u Njemačku bilo je​ pozvano 130 kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana, od čega je 27 kompanija iz Bosne i Hercegovine

U njemačkom Dortmundu je u prvoj sedmici juna održana peta konferencija pod nazivom Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača iz zemalja Zapadnog Balkana. Kako su nam kazali iz Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK), iz godine u godinu se budi sve veći interes privrednika sa ovih područja, s obzirom na odlična iskustva u saradnji s preduzećima iz jedne od ekonomski najjačih zemalja svijeta, piše Oslobođenje.

Na ovogodišnje B2B susrete bilo je​ pozvano 130 kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana, od čega je 27 kompanija iz Bosne i Hercegovine, tokom susreta vođeno je više od 700 razgovora između kupaca i dobavljača robe i usluga iz svih zemalja, a na susretima je bio prisutan 51 njemački kupac.

“Budući da se kompanije unaprijed selektiraju i da se radi o veoma konkretnim razgovorima, kako su nam kazali predstavnici bh. kompanija, sastanci su veoma dobro prošli. Želimo naglasiti i da se njemački kupci nisu nadali ovolikom broju kompanija sa odličnim proizvodima i potrebnim certifikatima”, kažu u AHK-u.

Dodali su da su susretima prisustvovale najbolje kompanije iz BiH koje su ocjenjivali njemački kupci.

“Konkurisalo ih je 65, a kriterije je zadovoljilo 27 kompanija. Njemački kupci pozitivno su iznenađeni kvalitetom kompanija iz BiH”, kazala je Amra Šurković iz AHK-a.

Ova konferencija ujedno predstavlja i dugoročnu perspektivu za zemlje Zapadnog Balkana. Iz ovih brzih susreta, tzv. SpeedDatinga, nastaju dugoročna partnerstva između kupaca i dobavljača robe i usluga koji su oduševljeni kvalitetom i isporukom, te se na duge staze ulaže u partnerstvo utemeljeno na povjerenju, znanju i tehnologiji.

Inače, konferencija Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača iz zemalja Zapadnog Balkana pomaže bh. privredi jer spaja njemačke kupce robe i usluga sa potencijalnim dobavljačima iz BiH, a zahvaljujući ovoj inicijativi, kako kažu u AHK-u, jedna bh. kompanija je izgradila novu proizvodnu halu, dok je nekoliko kompanija “primorano” da odbija nove narudžbe jer su im kapaciteti popunjeni za sljedeće dvije do tri godine.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.