Utorak, 28 rujna, 2021

Nijemci uhapsili 51-godišnjaka zbog zločina u BiH

Nemojte propustiti

Njemačka policija uhapsila je na području Minhena Milorada Obradovića (51) iz Prijedora po potjernici raspisanoj na zahtjev Tužilaštva BiH zbog sumnje da je 1992. godine učestvovao u ratnom zločinu u mjestu Miska Glava.

Obradović je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom hapšenju 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, opština Prijedor, koji su nakon toga zatočeni, te ubijeni na lokalitetu Kipe-LJubija.

On je osumnjičen da je, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu Fudbalskog kluba “Rudar”, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosudni organi Njemačke već su pokrenuli ekstradicionu proceduru za izručenje Obradovića i u narednom periodu očekuje se njegovo izručenje pravosuđu BiH.

Pravosuđe BiH tragalo je za Obradovićem više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inostranstvu.

U okviru istog predmeta, jedan osumnjičeni nedavno je uhapšen na teritoriji Crne Gore.

Zbog navedenog ratnog zločina, u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi se postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo