Utorak, 18 svibnja, 2021

Nikako se ne bi smjelo desiti da gorivo u BiH poskupljuje

Nemojte propustiti

Iako cijene nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu značajno opadaju, u posljednje vrijeme u većini zemalja Balkana su istovremeno cijene nafte znatno porasle ili se nisu mijenjale.

pictures_2012_april_Duljko_Hasic_651219566

Prema posljednjim podacima, cijene nafte u svijetu od početka godine pale su na 90 američkih dolara po barelu, što je najniži nivo u posljednjih nekoliko godina.

Zalihe goriva stvorene u SAD-u, ali i očekivani pad tražnje nakon obeshrabrujućih podataka o kineskoj industriji oborili su cijenu nafte u svijetu.

Ipak, u zemljama Balkana sniženje cijena goriva nije zabilježeno kao što su građani regiona očekivali. U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini gorivo je dodatno poskupjelo, što predstavlja veliko opterećenje za ionako “mršav džep” većine domaćih potrošaća u tim zemljama.

Tako je od prije nekoliko dana na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH poskupjelo goriva za 0,05 KM po litru. Tako, prema najnovijim podacima, cijena bezolovnog 95 oktana u BiH iznosi 1,20 eura, bezolovnog 98 oktana 1,22 eura i dizela 1,20 eura.

Također, u Hrvatskoj je došlo do poskupljenja, te prema novim cijenama, litar bezolovnog 95 oktana iznosi 1,35 eura, bezolovnog 98 oktana 1,40 eura i dizela 1,25 eura.

Nikako se ne bi smjelo desiti da gorivo poskupljuje

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić je, za agenciju Anadolija, kazao da bi cijene nafte i na Balkanu trebale opadati zbog trenda pojeftinjenja goriva u svijetu.

“Cijena nafte trebala bi padati i u regionu, jer posljednjih sedmica opada cijena nafta u svijetu, posebno u SAD-u i Kini.

Prošli mjesec je zabilježen kao mjesec sa najvišim nivoom stvorenih zaliha u svijetu i stoga nikako se ne bi smjelo desiti da gorivo poskupljuje”, smatra Hasić.

Podsjetio je da obično gorivo u BiH poskupljuje kada dođe do poskupljenja nafte i u svijetu.

Vrlo rijetko se dešava da nafta u BiH pojeftini

“Međutim, vrlo rijetko se dešava da nafta u BiH pojeftini kada dođe do pada cijena goriva u svijetu. Tržište je prepušteno samome sebi, tako da cijene nafte u BiH i regionu nisu realne, ako se ima u vidu loša ekonomska situacija građana, nizak životni standard, GDP i kupovna moć većine stanovnika”, kazao je Hasić.

Prosječne cijene goriva u Srbiji niže su u odnosu na cijene koje su važile na kraju 2012. godine. Tako cijene nafte u Srbiji iznose: Euro Premijum BMB 95 1,32 eura i Dizela 1,32. Zanimljiv je podatak da se cijena goriva u Srbiji svakih 15 dana usklađuje sa cijenama na svjetskom tržištu.

Cijene nafte i naftnih derivata u Crnoj Gori nisu se značajno mijenjale, pa tako cijena bezolovnog 98 i 95 trenutno iznosi 1,35 odnosno 1,32 eura.

Kao u Srbiji, cijene goriva u Crnoj Gori se svakih 15 dana usklađuju sa kretanjima na svjetskom tržištu nafte.

Također, cijene goriva u Sloveniji dostigle su rekordni nivo, pa tako litar bezolovnog 95 u toj zemlji iznosi 1,48 eura, bezolovnog 98 1,52 eura i litar dizela 1,35 eura.

Hasić napominje da je država odgovorna za “divljanje cijena nafte”, naglasivši da moraju postojati određeni parametri prilikom formiranja cijene goriva.

Država odgovorna za “divljanje cijena nafte”

“Najbitnije je da cijene nafte u BiH formiraju prema stvarnim promjenama cijena nafte u svijetu, kao i zalihama naftnih derivata. Također je vrlo značajno da se ima u vidu kupovna moć stanovnika kod formiranja cijene nafte u BiH i zemljama regiona”, tvrdi Hasić.

Ako posmatramo ostatak Evrope, najskuplje gorivo je i dalje u Norveškoj koja je također zabilježila pad cijena u odnosu na prošlu godinu. Za litar bezolovnog 95 u toj zemlji potrebno je izdvojiti 1,97 eura, litar bezolovnog 98 iznosi 2,07 eura, a cijena dizela je 1,80 eura po litru.

S druge strane, najniže cijene su i dalje u naftom bogatoj Rusiji gdje je litar bezolovnog 95 0,79 eura, dok je litar dizela 0,81 eura po litru.

(Source.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo