Subota, 26 studenoga, 2022

‘Niko me nije ni pogledao dok muž nije dao kovertu doktoru’: Počela istraga korupcije u bh. porodilištima

Nemojte propustiti

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, kako su nam potvrdili, trenutno provodi istražne radnje i to u dva predmeta

Korupcija je jedan od najvećih problema bh. društva, u šta se uvjeravamo svakodnevno, a jedan od najnovijih primjera su svjedočenja brojnih porodilja, koje kažu da bez koverte nema sigurnog poroda i humanog tretmana. Sada su se u priču uključile i pravosudne institucije. Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona pokrenulo je istrage o slučajevima akušerskog nasilja i korupcije u porodilištima. Nažalost, izgleda da uz korupciju ne samo da živimo, nego se i rađamo.

Dvjesto je pisanih i deset videodokaza koje je Udruženje Baby steps prikupilo, te na svom YouTube kanalu objavilo o slučajevima nasilja i koroupcije u porodilištima u Bosni i Hercegovini, a kojim je, između ostalog, utvrđeno da novčana “nagrada” za medicinsko osoblje pri porodu iznosi u prosjeku 140 KM, prenosi FTV.

Ovo su samo neka od svjedočenja:

„Ležala sam 15 dana u bolnici, niko me nije ni pogledao dok muž nije došao i dao kovertu doktoru. Odmah sljedeće jutro je odlučio da me porađa.“

„Platili smo 400 KM i porodili su me, a da nisam platila ko zna koliko bih ležala i šta bi bilo, jer se beba već nagutala plodne vode. Iskustvo nije bilo nimalo lijepo.“

Na osnovu anonimnih prijava, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona formiralo je dva predmeta u kojima se provjeravaju navodi o mogućim slučajevima akušerskog nasilja i korupcije u porodilištima u ovom kantonu.

„Radili smo veliko istraživanje koje je obuhvatilo 2.713 porodilja i rezultati su pokazali traumatične stvari: preko 50% poroda praćeno je koruptivno, odnosno prisutno je mito na svakom drugom porođaju, bilo prije ili poslije poroda“, ističe Amila Tatarević, predsjednica Udruženja Baby steps.

Ovim postupkom Tužilaštvo ZDK-a predstavlja dobar i odgovoran pristup evidentnom problemu, smatraju iz Udruženja, a da su iskustva širom zemlje ista ili slična, potvrđuje i primjer iz Banje Luke.

– Veoma neugodno iskustvo, rekla bih prije traumatičnom. Počnem li pričati, bojim se da ću početi plakati. Porod koji je počeo u pola 10 završio se 15 do 7 carskim rezom. Počeli smo indukovanim porodom, pa smo onda uzeli epidural, jer se to više nije moglo izdržati i na kraju se više ničega ne sjećam. Sjećam se da sam rekla da ću pasti u nesvijest – prisjeća se Sanela Tuckešić, porodilja iz Banje Luke.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, kako su nam potvrdili, trenutno provodi istražne radnje i to u dva predmeta:

„Predmet protiv tri doktora sa ginekologije zbog krivičnog djela nesavjesno liječenje, a koji se odnosi na porod pacijentice na odjelu Ginekologije, Kantonalna bolnica Zenica, te predmet koji je formiran na osnovu prijave protiv jednog doktora ginekologije zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi.“

Iz organizacija Whistleblowing International i Evropskog centra za prava zviždača, koji su javnost obavijestili o aktivnostima istražnih organa, zasad nema komentara.

“U ovom trenutku nemam više komentara. Proces treba ići svojim prirodnim tijekom, a očekujemo temeljite i transparentne istrage koje osiguravaju odgovornost i pravdu za sve.”

Iz KBZ-a ističu da su o aktivnostima Tužilaštva saznali iz medija. Tvrde, pretinac za anonimne pritužbe pacijenata ovog odjela u najvećoj mjeri je prazan.

– Ako se radi o nekoj istrazi za koju indicije postoje, što se tiče našeg odjela, neće biti sputavanja, bit će otvorena vrata. Za saradnju smo i neka organi istraže te svoje navode. One imaju pravo i pozivam ih, ako imaju primjedbe ili sugestije, imamo sanduče za žalbe da svaka prijavi nepravilnost, ako ju je doživjela, i to će biti normalno tretirano – poručuje dr. Tarik Zulović, načelnik Odjela ginekologije i porodiljstva u KBZ-u.

A dok istražne radnje ne budu završene i daju konkretne rezultate, jedno je sigurno – bez dijeljenje iskustava, podizanja tužbi te edukacije zdravstvenog osoblja nema nade ni u promjene u već narušenom zdravrstvenom sistemu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Prodaje se tvornica koja je nekad zapošljavala 800 ljudi, vrijedi više od sedam miliona KM

Inače stolačka GTA jedan je od največih dužnika u FBiH, a samo prema Poreznom uredu u Mostaru duguje preko...

Možda vas zanima i ovo