Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Niko ne zna gdje je avion Malaysia Airlinesa

Nemojte propustiti

Traganje za nestalim avionom (Foto: EPA)
Traganje za nestalim avionom (Foto: EPA)

Prije više od četiri dana nestao je avion kompanije Malaysia Airlines na putu ka Pekingu, a vlasti ne isključuju ni jedan mogući uzrok nestanka, uključujući kvar, grešku pilota, sabotažu ili terorizam.

Vlasti još ne znaju u kojem se pravcu kretala letjelica sa 239 putnika i članova posade.

Usljed sve veće konfuzije i povremenih kontradiktornih saopštenja malezijska administracija za civilno vazduhoplovstvo i vojska saopštili su da se avion možda okrenuo i da je posljednja poznata lokacija bila između Malezije i Vijetnama, moguće čak i kod Malajskog moreuza.

Nije poznato kako se to moglo desiti, pa se postavljaju pitanja o elektronskim sistemima na avionu, uključujući transpondere, koji omogućuju radarsku identifikaciju, bez obzira da li su razbijeni ili isključeni.

Vlasti ne isključuju nijedan mogući uzrok nestanka aviona, uključujući kvar, grešku pilota, sabotažu ili terorizam.

Stručnjaci ističu da su sve manje sigurni šta se desilo sa avionom. Neki smatraju da je veliki prekid struje, najvjerovatnije, objašnjenje za prestanak rada transpondera i komunikacionog sistema.

“Sa tako velikim kvarom na instalacijama avion sigurno ne bi mogao da ostane u vazduhu”, smatra profesor vazduhoplovstva sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu Jason Middleton.

Prema njegovim riječima, ukoliko je neki putnik, ili više njih, savladao pilote i preuzeo kontrolu nad letjelicom, onda mora da su prošli veoma dobru obuku da isključe transponder i druge sisteme da bi avion letio neopaženo.

“Malo je vjerovatno da je neko bio u stanju da to učini u avionu Boeing 777. To bi bio veoma čudan ishod, a onda ne možete odbaciti ni mogućnost da su kapetan i kopilot prosto izgubili razum”, naglasio je Middleton.

Potraga za avionom počela je iznad okeana između Malezije i Vijetnama, gdje je posljednji put primijećen.

Za avionom traga najmanje 40 brodova i 34 letjelice iz više zemalja.

Malajski moreuz odvaja Maleziju od indonezijskog ostrva Sumatra i nalazi se 400 kilometara od mjesta na kojem je u ranim jutarnjim satima 8. marta bio posljednji kontakt sa kontrolorima leta iznad Tajlandskog zaliva i na visini od gotovo 11.000 metara.

Oficir indonezijske vojne avijacije Umar Fathur rekao je da ih je Malezija obavijestila da je avion bio iznad Južnokineskog mora na dvadesetak kilometara od Kota Bharu u Maleziji kada se vratio ka moreuzu i potom nestao.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo