Subota, 19 lipnja, 2021

Nikola Andrun osuđen na 14 godina zatvora

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Vijeće Apelacionog odijeljena Suda BiH izreklo je danas drugostepenu presudu kojom je Nikola Andrun bivši zamjenik upravnika logora proglašen krivim za ratni zločin protiv civila počinjen u logoru Gabela, općina Čapljina 1993. godine i osuđen na 14 godina zatvora.

Istovremeno oslobođen je optužbi za izvođenje zatočenika iz logora koji su transportovani u kasarnu u Čitluku.

Presuda je izrečena u skladu sa krivičnim zakonom bivše SFRJ a u ponovljenom suđenju nakon što je Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava optuženog.

Naime, Ustavni Sud BiH je u oktobru 2013. godine ukinuo pravosnažnu presudu zbog pogrešne primjene Krivičnog zakona (retroaktivna primjena) odnosno povrede prava iz člana 7 stava jedan Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Andrun je u augustu 2008. pravomoćno osuđen na 18 godina, ali je postupak u ovom predmetu iz navedenih razloga ponovljen. Andrun se tereti da je kao zamjenik upravnika logora sudjelovao u ubijanju, mučenju i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima.

Okrivljeni nije prisustvovao izricanju današnje presude a kako je saopćeno nalazi se u bolnici gdje je podvrgnut operativnom zahvatu.

Ova presuda je konačna i na nju nije dozvoljena žalba.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo