Četvrtak, 6 svibnja, 2021

Nikola Špirić sa delegacijom MMF-a

Nemojte propustiti

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenu šefom Misije MMF-a za BiH Kostasom Hristuom.

Foto: ArhivNa sastanku se govorilo o novom aranžmanu s MMF-om i uslovima koje bi vlasti u BiH trebale ispuniti kako bi Odbor MMF-a krajem septembra mogao odobriti novi program za BiH.

Špirić je upoznao predstavnike MMF-a s mjerama koje su preduzete na nivou BiH, od ušteda u ovogodišnjem budžetu na osnovu smanjenja plata i drugih naknada, do zakonskih izmjena koje omogućavaju uštede, ali i fiskalnu stabilnost zemlje.

Podsjetio je da je usvojen i globalni fiskalni okvir za period 2013.-2015., što će omogućiti i blagovremeno usvajanje budžeta institucija BiH za 2013.

Na sastanku je konstatovano da visina novog kreditnog aranžmana s MMF-om i dužina njegovog trajanja još nisu određeni jer to zavisi i od mogućnosti provođenja kredibilnih politika u entitetima.

Naglašeno je da će Fiskalno vijeće BiH sutra održati sjednicu koja će biti posvećena novom aranžmanu s MMF-om.

Sastanku su prisustvovali i viši savjetnik izvršnog direktora MMF-a Amit Fridman te rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo