Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Nikolić: Kada bismo priznali Kosovo došlo bi da građanskog rata

Nemojte propustiti

Srbija želi da bude u EU, to i ja želim, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je ovo rekao delegaciji novinara iz Njemačke, napominjući da sada na Uniji ostaje da kaže da li je “ovaj stav u potpunoj suprotnosti sa željom EU da Srbija bude njen član”.

U jednočasovnom razgovoru sa njemačkim novinarima, Nikolić je ocijenio “da je Srbija veoma blizu toga da Evropa potpuno otvori svoje karte” i ukazao da ne zna zašto je neko u Briselu izgubio živce.

“Mogli su da nas još tretiraju kao da nas poštuju”, rekao je Nikolić, koji smatra da je “znak da Srbiju ne poštuju previše” to što je premijer Srbije na neformalnoj večeri u utorak u Briselu dočekan novim zahtjevima i amandmanima o kojima ništa nije znao.

Nikolić je istakao da ne odustaje od ideje da Srbija bude član EU, kao i da, sve dok je to moguće, ona želi da učestvuje u razgovorima s Prištinom i u Briselu sa EU, sve dok EU ne odustane od tih razgovora.

Unija može da odustane od razgovora tako što bi “ogoljeno” rekla da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije, objasnio je Nikolić i konstatovao da “oni, međutim, izbjegavaju da kažu da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i Metohije”.

Nikolić smatra i da je Srbija sada, poslije svih pohvala za reforme koje sprovodi ova Vlada, vraćena mnogo godina unazad u odnosu sa EU.

“Da li je Srbija napravila neku grešku? Nije. Da li se dogodilo nešto novo? Nije. Mislim da je samo postala brutalno otvorena politika zahtjeva da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije”, ocijenio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, možda će nekada u Srbiji da se rodi političar koji će reći da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije i pobijediti na izborima, ali je danas to nemoguće.

Osvrćući se na razgovore sa Prištinom u Briselu, Nikolić je rekao da EU dostavlja okvir u kojem se razgovara i da je “ovaj novi okvir – okvir EU”.

“Otvoreno ću vam reći, nešto mi liči na ultimatum Austrougarske Srbiji”, ocijenio je Nikolić i primjetio da se njemački novinari “mršte” na to poređenje, za koje ne bi volio da se iskoristi u naslovima njihovih tekstova.

Nikolić je podsjetio da je Austrogurska, poslije sarajevskog atentata, tražila da njeni policijski ispektori u Srbiji istražuju pozadinu, dok se danas od Srbije traži da podnosi izvještaje Prištini o radu policije i pravosuđa u Srbiji.

“Ne znam kojem je to pametnjakoviću u evropskoj administraciji palo na pamet”, rekao je Nikolić.

On smatra da bi, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, došlo da građanskog rata i da je u to ubijeđen.

Nikolić je, pozivajući se na sudbinu nekadašnjeg jugoslovenskog i srpskog predsjednika Slobodana Miloševića, podsjetio da su građani bili presrećni kada je prestalo bombardovanje, ali da su ga poslije kaznili na izborima, jer je napustio Kosovo i Metohiju.

“Ta veza Srba sa Kosovom i Metohijom je sudbonosna”, napomenuo je Nikolić, koji je, povodom zahtjeva Kosova da postane član UNESCO, ocijenio da je “počela ofanziva za ponos srpskog naroda”.

“Složio bih se da Albanci čuvaju ono što su Albanci gradili i da sa tom baštinom budu član UNESCO, a da Srbi čuvaju ono što je srpska kulturna baština”, rekao je Nikolić.

On je, pri tome, predočio da Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija omogućava povratak jednog broja srpskih vojnika i policajaca na Kosovo.

“Naši vekovi se vide u kamenu. Ne znam u čemu se vide, gde vi nalazite tragove albanskog prisustva na Kosovu i Metohiji starije od 50 godina”, upitao je Nikolić i konstatovao da su i džamije nove.

Govoreći o migrantskoj krizi, on je istakao “najljudskiji odnos Srbije prema izbeglicama pokazan u Evropi”, ali je ukazao da je o humanosti lako govoriti sa strane.

“Ljudska sebičnost se pokaže tek kada izbeglice dođu kod vas. Interesuje me kako će reagovati građani pojedinih evopskih zemalja kada, gledano u procentu prema broju stanovnika, budu imali toliko izbeglica koliko Srbija”, rekao je Nikolić.

Upitan o odnosima sa Moskvom, Nikolić je rekao da Srbija ne mora da uvodi sankcije Rusiji i poručio da bi Unija “otvoreno trebalo da nam kaže, ako nas zbog toga kažnjava”.

“Zvanični stav EU je da ovaj naš stav prema Rusiji još može da se toleriše, i to je dobro”, naglasio je Nikolić.

On je istakao da je Bosna i Hercegovina suverena država i da je Srbija njen dobar susjed, ali je ocijenio da ta država ne funkcioniše.

“Za to nisu krive ni Srbija, ni Hrvatska”, objasnio je Nikolić, koji smatra da je krivica na EU koja vodi računa o toj državi.

“Evropska unija ne može svoje greške da ispravlja tako što će nametati nova rešenja. BIH je država u kojoj narodi treba da se dogovaraju”, poručio je Nikolić.

On je rekao da je to nefunkcionisanje BiH osjetio jednom kada su članovi Predsjedništva BiH trebali da borave u Beogradu, pa su dvojica odustala, kao i kada je pozvan da dođe u Sarajevo, ali je jedan član rekao da nije dobar trenutak.

“Ne znam kada će se sva tri člana Predsedništva BIH složiti da me ponovo pozovu da dođem u Sarajevo, ali ću, naravno, odmah otići”, zaključio je Nikolić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Član CIK-a potvrdio: Političari koji budu negirali genocid će presudom automatski gubiti svoje fotelje

Da bi CIK reagirao i oduzeo mandate, zatvorska kazna predviđena sudskom presudom protiv onih koji negiraju genocid mora biti...

Možda vas zanima i ovo