Srijeda, 24 veljače, 2021

Nikolić: U Srebrenici nije počinjen genocid

Nemojte propustiti

Vlada napravila štamparsku grešku: Detalji nove naredbe za građane KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je novu naredbu koja se počinje primjenjivati od sutra, 25. februara 2021. Novom...

Proglašene oštrije mjere: Od sutra se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS objavio je nove naredbe, preporuke i mjere koje stupaju na snagu 25. februara 2021....

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Formirana komisija, usvojen Program reformi i biće poslan u Brisel

Ministrica Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u...

Palmer pohvalio Dodika zbog skidanja table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

U intervjuu za Glas Amerike, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni...

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ponovio je u intervjuu za Guardian stav da u Srebrenici nije počinjen genocid i s tim u vezi rekao da ne može da ide dalje od srpskog parlamenta, čijom se rezolucijom ono što se dogodilo u Srebrenici osuđuje kao ratni zločin. Nije želio odgovoriti da li bi izručio Tribunalu Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao što je to učinio njegov prethodnik Boris Tadić.

Foto: ArhivSrbi na Kosovu žive pod prijetnjom genocida, rekao je za Guardian predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i istakao da bi svaki pokušaj nametanja vlasti prištinskih institucija mogao da dovede do srpskog egzodusa. Kazao je kako je prisustvo NATO-a jedino što sprečava takvu akciju.

Nagovijestio je namjeru da zauzme tvrđi stav od prethodnika u pregovorima Beograda i Prištine, navodeći da se do sada samo od Srbije tražilo da pravi ustupke. Predsjednik Srbije pozvao je kosovsku predsjednicu Atifete Jahjagu da prihvati da nikada neće upravljati sjevernim dijelom Kosovske Mitrovice.

Britanski list je podsjetio da je Nikolić nekada bio istaknuti član Srpske radikalne stranke, čijem se lideru Vojislav Šešelj sudi u Haagu. Nisam počinio nikakav zločin i ne stidim se ničega što sam uradio od devedestih do danas”, naveo je Nikolić.

On je podsjetio da su takozvane paravojne formacije bile u skladu sa tadašnjim Ustavom u Jugoslaviji. Svi ljudi, narodi bivše Jugoslavije učestvovali su u ratu, neki da formiraju države, a Srbi da sačuvaju državu, ali Srbi nisu uspjeli da ostvare taj zadatak, rekao je on.

Prema njegovim riječima, činjenica da su Srbi izgubili rat objašnjava zašto ima više Srba nego pripadnika drugih naroda koji se suočavaju sa optužbama tribunala za ratne zločine.

Nikolić nije želio da odgovori da li bi izručio Tribunalu Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao što je to učinio njegov prethodnik Boris Tadić. Ponovio je i stav da u Srebrenici nije počinjen genocid i s tim u vezi rekao da ne može da ide dalje od srpskog parlamenta, čijom se rezolucijom ono što se dogodilo u Srebrenici osuđuje kao ratni zločin.

Nikolić je naglasio da je njegov najveći izazov da “popuni” rupu u budžetu koja se procjenjuje na tri milijarde dolara. Predsjednik Srbije je zatražio međunarodnu pomoć, navodeći da su potrebe Srbije male u poređenju sa razmjerama krize u evro zoni. Nikolić je upozorio kreditore da ne postavljaju Srbiji ustupke u vezi s Kosovom kao uslov da dobije njihovu pomoć.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić: Nema se Alisa čemu nadati, ako je tata u pritvoru, doći će i ona na red sigurno

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine danas su izvršeni pretresi objekata i dokumentacije Javne ustanove Hitna pomoć Sarajevo, saopćeno...

Možda vas zanima i ovo