Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Nikšić: Dvije izborne jedinice u FBiH nisu opcija, ne može opozicija rješavati dileme vlasti

Autor:NAP

Nemojte propustiti

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić nakon sastanka predsjednika stranaka opozicije iz FBiH u rezidenciji američkog ambasadora sa izaslanikom SAD zaduženog za izbornu reformu u BiH Metju Palmerom (Matthew) i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajhorst (Eichhorst) kao i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom i šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom, kazao je da su danas čuli u kojem pravcu se ide.

„Nije na stolu nikakvo rješenje, ni o čemu se konkretno nije pričalo, osim o tome da se izjasnimo jesmo li spremni biti dio priče dio razgovora koji bi riješili ova tri otvorena pitanja. Pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, domova naroda i tehničkih izmjena Izbornog zakona. Mi smo se oko toga izjašnjavali. Ono što bih izvukao kao zaključak je da smo vrlo precizno dobili informaciju da se ne razmatra opcija indirektnog izbora članova Predsjedništva, da je na stolu direktan izbor i neke konkretne pokazatelje ukidanja etničkog prefiksa u kandidaturi za članove Predsjedništva kao i kod izbora delegata u državni dom naroda. O federalnom domu naroda i Vijeću naroda RS nije bilo govora niti je bilo govora o drugim deblokadama”, kazao je Nikšić.

Kako je kazao nakon sastanka novinarima opozicija je iznijela svoje stavove.

“Naravno da smo kao odgovorni političari spremni učestvovati u pregovorima i razgovorima da dođemo do određenog rješenja i mi među nama imamo različite poglede na određene stvari. Nije utvrđen metod, postoje varijacije Fileovog modela, a o tome će se tek razgovarati kad eksperti pripreme materijale. Tu su članovi Venecijanske komisije i ako bude potrebno da se uključe i naši eksperti”, kazao je.

Na pitanje ide li se na to da se stvore dvije izborne jedinice u FBiH Nikšić je kazao kako je na sastanku rekao da SDP ne može podržati tu varijantu dvije izborne jedinice.

“Tad je rečeno da to i nije varijanta već da će eksperti naći neko rješenje i više varijacija rješenja oko kojih bi onda razgovarali“, kazao je Nikšić.

Postoje stranke koje su vlast u ovoj zemlji i iluzorno je da traže od opozicije da riješe njihove dileme. Svako će se od nas opredjeljivati o onome što bude na stolu, zaključio je Nikšić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik otkrio imena svjetskih lidera od kojih očekuje pomoć i tri načina kako će postići zacrtano: Sva s**nja ovdje su napravila četiri neizabrana...

The Guardian u tekstu koji potpisuje Daniel Boffey navodi da je Dodik posljednjih sedmica naširoko osuđivan zbog njegove namjere...

Možda vas zanima i ovo