Nedjelja, 2 travnja, 2023

Nikšić: Krvna zrnca ne brojimo, to je utakmica u kojoj se SDA sada očito trudi

Nemojte propustiti

– Mi, u SDP-u, vjerujemo u parlamentarnu demokratiju – kazao je Nikšić

“Opstrukcija je nažalost očekivana. Bakir Izetbegović je od početka najavljivao da će blokirati uspostavu vlasti ako SDA nije dio većine. Ovim činom blokira se volja parlamentarne većine koja je uspostavljena uz jedino obrazloženje da je to zbog gubitka vlasti i navodnog etničkog legitimiteta.”

Komentar je ovo Nermina Nikšića, lidera Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), koji smatra da se ovim “SDA promaknula u glavnog zagovornika ideje legitimnog etničkog predstavljanja”.

“Naravno, kad se pozivaju na legitimnu većinu u Klubu Bošnjaka, dobro je podsjetiti da je SDA do kontrolnog paketa od 13 ruka došla paketima druge vrste kojim je pridobila pojedine zastupnike koji su inače birani iz opozicionih stranaka upravo na platformi kritike SDA.

Bez obzira na to, potpuno je jasno da su brojevi u svakom slučaju na našoj strani, kako po broju glasova, tako i po broju mandata. Krvna zrnca ne brojimo, to je utakmica u kojoj se SDA sada očito trudi nadvisiti sve druge stranke sa etničkim predznakom. Mi, u SDP-u, vjerujemo u parlamentarnu demokratiju. Ako član rukovodstva FBiH iz SDA želi da blokira uspostavu vlasti, mora mu biti jasno da će kao i u svakom demokratskom sistemu predsjednik entiteta biti izabran voljom većine”, izjavio je Nikšić.

Kako je (pr)ocijenio, ne očekuje da će se nešto promijeniti ni kad je u pitanju kasnija blokada formiranja vlasti. Nažalost, tada visoki predstavnik jedini ima na raspolaganju alat za deblokadu formiranja vlasti, istaknuo je.

“Refik Lendo očito nije informiran da postoji jasno izražena parlamentarna većina u oba doma, te da bez obzira na podršku SDA i njenih partnera ne bi mogao biti izabran u rukovodstvo Federacije bez podrške te većine. Koalicije su stvar parlamentarnih stranaka i većina je u tom smislu već formirana.

Njegovo pismo je još jedna dimna zavjesa i SDA-ov unaprijed isplanirani korak odugovlačenja i odvraćanja pažnje od činjenice da rukovodstvo FBiH ne uspostavlja većinu nego potvrđuje da ona postoji.

Lendo treba razgovarati s Bradarom i Stojanovićem i završiti obavezu imenovanja predsjednika FBiH, a nakon priloženih potpisa parlamentarne većine i proceduralni dio obaveze oko potvrđivanja legalnosti i parlamentarne podrške za novog premijera i Vladu FBiH. Sve drugo je igrokaz u kojem SDP sa partnerima neće učestvovati”, zaključio je lider SDP-a, komentirajući uspostavu vlasti u Federaciji BiH.

Podsjetimo, kandidat SDA za (pot)predsjednika Federacije BiH Refik Lendo održao je jučer press konferenciju na kojoj je govorio o formiranju vlasti u ovom entitetu kao i tome da li će biti moguće formirati Vladu FBiH bez SDA. Lendo je kategorično poručio da – neće.

Kazao je da će s Lidijom Bradarom (HDZ) i Igorom Stojanovićem (SDP) održati sastanak idućeg petka u 10 sati na kojem će se dogovoriti ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici FBiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo