Utorak, 6 prosinca, 2022

Nikšić o formiranju vlasti: SDA nije prihvatljiva, a bez HDZ-a se ne može

Autor:Patria

Nemojte propustiti

“Nama je stalo da napravimo što prije priču. SDA je već krenula s lobiranjem, mi se ne možemo logistički s njima takmičiti”, kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić bio je danas domaćin predsjednicima osam političkih stranaka koje imaju izborni rezultat i mandate u parlamentima.

Učesnici sastanka su saglasni da ostaju otvoreni za formiranje parlamentarne većine na programskim osnovama.

“Već sutra krećemo sa formiranjem radnih grupa koje će raditi na izradi principa, da se usaglase i da se donesu odluke na organima svih političkih partija. Nastavljamo koordinaciju ovih prisutnih partija. Zašto samo ove stranke danas ovdje na sastanku od 11. Zato što su prešle izborni prag”, rekao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Kantonu Sarajevo rekao je da je “Trojka” dobila zajedno sa strankom Za nove generacije više od 50 posto podrške, ali nisu zakovali priču o formiranju vlast i spremni su da pričaju i sa drugima.

O izjavi Dragana Čovića da u četvrtak počinje razgovore o formiranju vlasti, Nikšić je rekao:

“To treba pitati Čovića. U ovom periodu bili su brojni kontakti, podrazumijeva sve razgovore sa svim strankama koje su neizbježne za formiranje vlasti na svim nivoima. SDA nije neizbježna. Nije na svim nivoima vlasti, niko nije neizbježan, ali je na svim nivoima neizbježan HDZ. SDA nije prihvatljiva, a bez HDZ se ne može”, pojasnio je Nikšić.

Nikšić je kazao da DF nije neprihvatljiv, te da će se sa svima razgovarati.

“Nama je stalo da napravimo što prije priču. SDA je već krenula s lobiranjem, mi se ne možemo logistički s njima takmičiti”, kazao je Nikšić.

Kazao je da se ne može formirati vlast u Predstavničkom domu bez Doma naroda.

“Sve su to izazovi, možemo imati svoje stavove, ali se u nekom dijelu pitaju ovi drugi sa kojima morate da dogovarate. Ni s kim nećemo pristati da pravimo vlast samo na osnovu broja ruku i mandata. Ili smo vlast koja će napraviti program i mjera koje se moraju provsti. Mi sami ne možemo, moraju se prihvatiti programski principi i načela, i ona koja će neko drugi imati kao partner, ali to smo pokazali i u kantonima”, kazao je Nikšić.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je kazao da ne vidi Demokratsku frontu u vlasti, ali da nikada nije rekao “najradije bih bez DF-a”.

“Ja sam politički realan. Ja ne vjerujem da će se DF odvojiti od SDA. Nisu nužni, nemam ništa protiv da budu sa nama, iako su nas jednom prevarili. To je pitanje za DF, nema ultimatuma. Ovo je zdrava priča na dobrim iskustvima iz Sarajeva. Ovo vam je sada većina u Federalnom parlamentu, 34 ruke. Ovo je najjača politička snaga u BiH. Mi imamo svoje uslove, poštivanje institucija BiH, jačanje institucija, ultimatuma nemamo niti pristajemo. Ne vjerujem da HDZ ne bi pristao na ruke DF-a ako su im one garant za osvajanje vlasti, ja to danas ovdje tvrdim”, kazao je Konaković.

Na pitanje o stavovima SNSD-a i HDZ-a odnosno o njihovom odnosu prema državi BiH i na koji način bi pregovarali kaže:

“Sve u Neumu je bilo 10 puta bolje od ovoga što je nametnuo visoki predstavnik. Nećemo pristati nikakve secesionističke zahtjeve i diskriminatorne. Ne možemo čarobnim štapićem natjerati kadrove SNSD-a da zavole državu koliko je mi volimo, ali možemo to sigurno bolje od ovih koji s naše strane trguju, postavljaju nekvalitetne kadrove”, rekao je Konaković.

Kada je riječ o predsjedniku Stranke za BiH Semiru Efendiću Konaković je kazao da je Efendićeva energija na mjestu načelnika prepoznatljiva.

“On može doprinijeti da se bolje radi. On ima svoje stavove. Spremni smo neke od pozicija staviti na sto pa o njima pregovarati. O imenima, o premijeri, i ministarstvima, mi prvo predstavimo program, pa onda ljude. Ko će biti na toj čelnoj poziciji bit će plod dogovora”.

Na pitanje da li će eventualne koalicije sa HDZ i SNSD-om uvjetovati kazao je:

“Uvjetovat ćemo konceptom, dokumentom koji će se potpisati, bit će to konkretne mjere, principi, određeni rokovi i da sa njima potpišemo ono što je realno. To su za nas prioriteti, a o ostalim temama ćemo drugi put”, kazao je Konaković.

Dodao je da cijena koalicije neće biti Izborni zakon.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo