Subota, 4 prosinca, 2021

Nikšić: “Ova godina neće rezultirati nekim spektakularnim promjenama”

Nemojte propustiti

Nermin Nikšić (Foto: Arhiv)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv)

Federalni premijer Nermin Nikšić sinoć je gostovao u emisiji „Interview 20“ na BHT-u, gdje je istaknuo da je „sasvim izvjesno da su predsjednik Federacije BiH Živko Budimir svojim odlukama koje su ishitrene i veoma opasne po Federaciju, i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić užarili političku scenu BiH“.

– Pri tome treba napraviti razliku između jedne i druge situacije. Škaljić je iskoristio svoje pravo da podnese ostavku slijedeći odluku svoje političke partije, a s druge strane na to se naslanja predsjednik Federacije koji kaže da je on svoje odluke donio upravo zbog toga da se konačno iskristališe parlamentarna većina – kazao je Nikšić.

Federalni premijer smatra da je Budimir „zakasnio samo 13 mjeseci, jer je tada vrlo jasno bila iskristalizirana parlamentarna većina“.

Komentirajući navode u medijima da je „SDP odgovoran za ovaj haos“ Nikšić kaže da je „za haos kada je u pitanju izbor vlade veoma jasno ko je odgovoran“, navodeći da su „odgovorni oni koji su pitanje izbora vlade tretirali vitalnim nacionalnim interesom svjesni činjenice da ne postoji kapacitet u Ustavnom sudu da o tome odlučuju“.

Na prijedlog Nikšića da i federalni premijer i predsjednik Federacije podnesu ostavke Budimir je nedavno izjavio da prvo ostavku treba podnijeti Nikšić, pa da cijela federalna vlada u parlamentu padne, pa da se izabere nova vlada, i da će uvjetno rečeno tada predsjednik Federacije podnijeti ostavku.

Osvrćući se na ovu izjavu Nikšić je u sinoćnjem intervjuu rekao da je „predsjednik FBiH posljednji koji ima bilo kakav moralni kredibilitet da daje riječ da će nešto postupiti“.

– Sve do sada što je mogao je zloupotrijebio kao ovlasti ustavne i već je niz poteza koje je napravio protivzakoniti – istakao je Nikšić.

To su upravo razlozi, tvrdi federalni premijer, zbog kojih je odbio da se sastane s Budimirom.

– Ne vidim nikakvog razloga da razgovaram s čovjekom koji ima podršku jednog poslanika u federalnom parlamentu. Tu nosim jedan dio odgovornosti i ne mogu da se otmem porivu da se na neki način izvinem građanima Federacije, jer sam i ja bio jedan od onih koji je učestvovao u tome da se izabere Budimir na mjesto predsjednika Federacije – kazao je Nikšić.

Izrazio je iznenađenje zbog efikasne i brze reakcije OHR-a.

– Na tome im se zahvaljujem. Čini mi se da je to put kojim bi se mogla prevazići ova situacija – tvrdi federalni premijer.

Na upit da li ova reakcija znači da će OHR ići naprijed odgovorio je da bi „volio da to znači da će se OHR još aktivnije uključiti u ovo“ nadajući se da će OHR shvatiti „u koju je avanturu predsjednik Federacije Budimir poveo i Vladu Federacije i situaciju u Federaciji BiH“.

– Sigurno je da ova godina neće rezultirati nekim spektakularnim promjenama na političkoj sceni koje bi omogućile da se prevaziđe problem različitih odnosa u parlamentu i vladi. U ovom trenutku je bitno da se svi zajedno uključimo da prevaziđemo nesuglasice kada je u pitanju funkcionisanje države i institucija i finansijska stabilnost Federacije BiH – poručio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić gostujući u sinoćnjoj emisiji „Interview 20“ na BHT-u.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo