Subota, 4 veljače, 2023

Nikšić: Pristali smo donijeti Izborni zakon, ne smijemo ubiti priliku za saradnju sa Čovićem i Dodikom

Nemojte propustiti

Izbor Sevlida Hurtića u Vijeće ministara BiH, kao Bošnjaka iz RS-a, Nikšić je naveo kao primjer dogovora Osmorke i SNSD-a.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, izjavio je kako će novi saziv Vijeća ministara BiH biti neuporedivo bolji od trenutnog. Svoj optimizam temelji na spremnosti za dogovor i rad svih potpisnika sporazuma.

– Ako uspijemo pomjeriti stanje za deset posto da bude bolje, to je ogroman pomak – siguran sam da će biti puno više, rekao je Nikšić.

Međutim, ako se ispostavi da Nikšić i partneri iz Osmorke nisu upravu, lider SDP-a kaže da će se povući iz vlasti.

– Ukoliko se pokaže da ćemo ponovo biti suočeni s blokadama, niko od nas nije rođen ni da bude ministar ni da bude premijer – možemo se povući iz vlasti, kazao je on.

Smatra kako bi nova državna koalicija mogla rješavati svakodnevne probleme bh. građana, te još jednom naglašava kako su lideri SNSD-a i HDZ-a, Milorad Dodik i Dragan Čović, pokazali spremnost za saradnju.

– Ne smijemo ubiti tu priliku. Ako se pokaže da smo u krivu – izvinit ćemo se i povući se, poručio je Nikšić u intervjuu za FTV.

Izbor Sevlida Hurtića u Vijeće ministara BiH, kao Bošnjaka iz RS-a, Nikšić je naveo kao primjer dogovora Osmorke i SNSD-a.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, lider SDP-a kaže kako su ga pristali donijeti.

– Vrlo jasna je pozicija HDZ-a BiH, vrlo jasna je i naša. HDZ-u bi bilo prihvatljivo ono što smo govorili da članove Predsjedništva biramo u Parlamentu. To je prvi put da svi iz Federacije dolazimo sa istih pozicija da želimo da biramo članove Predsjedništva. Pa ćemo onda razgovarati sa RS-om možemo li do kompromisa. Ali to ne znači da ćemo odstupiti od principa koje smo postavili, istakao je on.

Na pitanje o NATO putu naše zemlje, Nikšić poručuje kako “u sporazumu stoji da nastavljaju raditi na svim integracionim procesima u BiH – a jedini integracioni proces u BiH je priča i saradnja sa NATO-om”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo