Subota, 1 travnja, 2023

Nikšić: Putin je javno iskazao kako se u BiH desio genocid

Nemojte propustiti

Iako je sasvim jasno da se stanje u Ukrajini ne može porediti sa genocidom u Bosni i Hercegovini ni na kojoj ravni, priznanje bosanskohercegovačkog genocida od Vladimira Putina je nedvosmisleno.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH reagirao je na današnje poteze ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Danas je predsjednik Rusije pred čitavim svijetom povukao dosta neprimjerenu paralelu izmedu Bosne i Hercegovine i Ukrajine. Ako možemo tražiti bilo šta pozitivno u toj izjavi onda je to činjenica da je javno iskazao kako se u Bosni i Hercegovini desio genocid.

Iako je sasvim jasno da se stanje u Ukrajini ne može porediti sa genocidom u Bosni i Hercegovini ni na kojoj ravni, priznanje bosanskohercegovačkog genocida od Vladimira Putina je nedvosmisleno.

Naravno, genocid je potvrđen pravosudnim presudama međunarodnog suda i nikom razumnom nikakva druga potvrda i ne treba, naročito ne nama u Bosni i Hercegovini koji smo mu svjedočili.

Zato ni ova izjava Putina ne služi kao potvrda pravno utvrđenih činjenica. Ona je više pokazatelj koji bi trebao da posluži kao putokaz poštovaocima lika i djela Vladimira Putina iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da i sami uvide istinu kojoj svjedoči cijeli svijet.

Krajnje je vrijeme da prestanu blokirati državne institucije zbog branjenja stava koji ne podržava niko na svijetu.

Naime danas je EU uslovila pomoć građanima Bosne i Hercegovine u iznosu većem od 600 miliona eura uslovljavajući kriminalnu i korumpiranu vlast da odblokira državne instirucije i konačno počnu raditi.

Nadam se da ćemo se konačno suočiti s nespornom istinom kako bi se okrenuli svi zajedno rješavanju ogromnih životnih problema građana u cijeloj Bosni i Hercegovini”, naveo je Nikšić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo