Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Nikšić: Stati nećemo dok Dodik ne bude sankcionisan

Nemojte propustiti

– Rekao sam već da nećemo stati, pogotovo nemamo pravo stati, kada smo svi svjesni fijaska koji je doživjela bh. diplomatija koja de facto ne postoji, istakao je Nikšić

Nermin Nikšić, lider Socijaldemokratske partije BiH, govoreći o krizi koja je i prema ocjenama dužnosnika SDP-a najteža od kraja agresije, kazao je da je SDP pokrenuo niz diplomatskih aktivnosti s ciljem da informiraju svoje sestrinske partije iz Partije evropskih socijalista i Socijalističke internacionale o stanju u Bosni i Hercegovini.

– Delegacija SDP je razgovarala odvojeno s visokim predstavnikom i specijalnim izaslanikom EK kojima smo prenijeli našu ocjenu trenutnog stanja i svoje viđenje rješavanja blokade institucija i odgovora na otvoreni udar na ustavni poredak i teritorijalni integritet. Zajedno smo predsjednik NS-a Forto i ja pisali svim zastupnicima iz naših grupacija u Evropskom parlamentu. Koliki je stvarni efekat teško je procijeniti. Kako imamo priliku čuti u razgovoru s njima mehanizmi u međunarodnoj zajednici su spori i kad se okreću onda je to poput tankera, rekao je Nikšić te dodao:

– Ali ako idu u pravom smjeru doći će nezaustavljivo tamo gdje treba. Vidimo da su reagirale i djeluju stranke članice Partije evropskih socijalista. Kao što se da primijetiti, radi se o najaktivnijoj političkoj grupaciji u Evropi po pitanju reakcije na Dodikovu antidržavnu ofanzivu. Zastupnici i države u kojim vladaju stranke PES-a su poduzeli niz mjera, bez pretenzija da tvrdim kako je to rezultat naših dopisa, ali ako su oni pomogli u minimalnom procentu zadovoljni smo. Naravno da ovo nije kraj ni našeg ni njihovog djelovanja. Mi stati nećemo dok se stvari ne izvedu na čistac, a Dodik bude propisno sankcionisan i od činitelja domaćeg i međunarodnog pravnog poretka, a BiH ponovo krene putem NATO-a i EU. Žalosti nas što pojedine stranke i njihovi lideri iz grupacije narodnjačkih stranaka daju podršku Dodiku i priječe nametanje jedinstvenih sankcija EU, naglasio je Nikšić.

Dodao je da su “upravo u tom smjeru i održali raniji sastanak sa Izetbegovićem, od kojeg smo tražili da SDA kao članica Evropske narodne stranke utiče na to da narodne stranke Evrope, barem ako neće podržati našu borbu, ne stoje na putu sankcijama Dodiku i ne štite njega”.

– Rekao sam već da nećemo stati, pogotovo nemamo pravo stati, kada smo svi svjesni fijaska koji je doživjela bh. diplomatija koja de facto ne postoji, istakao je Nikšić za agenciju Patria.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vulin danas u Istočnom Sarajevu, dolazi da podijeli djeci bojanke i slikovnice

Iz Ministarstva navode da će Vulinom i Krunićem, Osnovnu školu “Sveti Sava” posjetiti gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i...

Možda vas zanima i ovo