Utorak, 19 listopada, 2021

Nikšić: Svako ko bi na nesreći gradio kampanju zaslužuje osudu, taman to bio i ja

Nemojte propustiti

Nermin NIkšić
Nermin NIkšić

Uz sve političko razmimoilaženje i poštovanje stavova političkih stranaka, mi se nismo na toj ljudskoj razini svađali. Nismo podmetali jedni drugima, nismo pljuvali jedni druge po medijima, držali smo se zajedno. Zahvaljujući tome, i kad je na neki način napravljen korak unazad, pa ponovo to vraćeno na ovaj nivo na kojem je sada, mi smo mogli nastaviti raditi, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Odgovarajući na pitanje kada će novac doći do ljudi pogođenih poplavama, naveo je da je Vlada napravila dvije tranše.

Opet najviše stradala Gračanica

”Prilikom rebalansa proračuna odvojeno je 10 milijuna KM za područja pogođena poplavama, pa je u prvoj tranši pet i pol milijuna podijeljeno općinama a kako je uvijek pitanje kriterija, mi smo uzeli ono što su evidentirale općine kao oštećene stambene objekte. Primijenili smo metodologiju Europske komisije, UN-a, UNDP-a i Svjetske banke. Po toj metodologiji, za poplavljeni objekt je šteta od 5.000 maraka, oštećeni do 10.000, a uništenu kuću 40.000 KM. E sad, pošto nismo imali razdvojeno što je poplavljeno, a što oštećeno, uzeli smo neku srednju vrijednost 7.500 KM, pa smo koliko je koja općina sudjelovala procentualno u ukupnoj šteti, toliko procentualno i izdvojili iz ovih pet i pol milijuna KM. Prilikom pretposljednjih poplava, prvih u kolovozu, tri i pol milijuna maraka podijelili smo u tri županije: Tuzlansku, Zeničko-dobojsku i Posavsku, s namjerom da oni usmjere novac tamo gdje je u tom trenutku najpotrebniji. Sada imamo najnoviju situaciju, olujno nevrijeme prošle subote koje je pogodilo neke od ovih općina. Bio sam u kontaktu s premijerom Tuzlanske županije, s nekim od načelnika i ponovo je najviše stradala općina Gračanica, gdje je grad čak veličine jabuke bukvalno polupao crijep na tisuću stambenih objekat”, kazao je Nikšić.

U vezi s uspostavom Fonda, rekao je da je uspostavljen Upravni odbor Fonda, a danas se konstituira Vijeće i tako zaokružuje formalnopravna procedura.

Nediranje sredstava

”Već je praktično direktor Fonda u osnivanju pokrenuo upis u sudski registar i nadamo se da će to u narednim danima biti gotovo i da možemo pristupiti utvrđivanju kriterija i početku raspodjele sredstava”, poručio je premijer.

Naveo je da na računu Fonda u ovom trenutku ima oko 9,5 milijuna KM, a očekuje priliv i o tome je razgovarano i s predstavnicima donatora koji su u Upravnom odboru Fonda, koji također čekaju da se formalnopravno konstituira Fond da bi gospodarski subjekti izvršili uplatu.

”Dužan sam reći da sredstva skupljena na donatorskom računu nisu trošena iz prostog razloga što smo se opredijelili da ih ne diramo dok se ne konstituira Fond kako bismo zaista potpuno transparentno utvrdili kroz ove kriterije”, rekao je.

Konstatirao je da se može reći da je sve dovedeno do finiša.

Novac i kampanja

”Čim se završi registracija i potpisnici evidentiraju, sredstva mogu biti operativna u roku od 24 sata. Do nas je koliko ćemo biti efikasni u utvrđivanju kriterija i usmjeravanju tih sredstava”, smatra Nikšić.

Komentirajući optužbe da se namjerno čeka rujan i kampanja da bi se novac dijelio, rekao je da su prve optužbe bile “da ćemo uzeti novac, pa da ćemo ga podijeliti kako bismo napravili kampanju, a mi smo rekli da nećemo dirati novac dok se ne konstituira Fond upravo da bi podjela bila transparentna i javna”.

”Drugo, u Fondu su ministri iz svih političkih stranaka premijeri svih županija u savjetodavnom tijelu, predstavnici općina. Što se mene tiče, svatko tko bi na ovoj nesreći gradio kampanju i zbrajao bilo kakve bodove, zaslužuje svaku osudu i prezir, taman to bio i ja”, rekao je, između ostalog, federalni premijer Nermin Nikšić u intervjuu za Oslobođenje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo