Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Nikšić: U četvrtak ću predložiti rješenje krize

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je danas novinarima u Sarajevu nakon sastanka s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom da će svoje rješenje za izlazak iz situacije u kojoj se FBiH nalazi nakon smjene ministra finansija Ante Krajine ponuditi Vladi FBiH na sjednici u četvrtak.

O tom rješenju Nikšić je danas obavijestio OHR, ali javnosti nije htio govoriti o detaljima, no izričito je potvrdio da će situacija biti riješena u četvrtak.

– Postigli smo visok stepen saglasnosti oko toga ko je ključni krivac za krizu u Federaciji BiH. Informiran sam o aktivnostima koje OHR vodi i koje imaju još namjeru voditi, ja sam njih informirao o aktivnostima koje ja imam namjeru predložiti Vladi u četvrtak, a oni će oko toga interno razgovarati. Imat ćemo i dalje komunikacije s njima – kazao je Nikšić.

Na pitanje da li će rješenje koje nudi odblokirati situaciju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Nikšić kaže da je pomalo neopravdano zapostavljena situacija u vezi s potpisivanjem pisma u vezi sa stand-by aranžmanom s MMF-om što je također dužnost ministra finansija.

– Zaslijepljeni smo činjenicom da govorimo o tome da su blokirane isplate iz federalnog budžeta – rekao je Nikšić i dodao da su zbog činjenice da nije poslano pismo namjere MMF-u blokirani i Republika Srpska i Brčko Distrikt.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo