Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Nikšić: U prijedlogu za rotaciju gradonačelnika nema ništa protivustavno

Nemojte propustiti

Predsjednik SDP BiH je naglasio da će zavisno od toga kako će se koji od političkih blokova odrediti spram sporazuma kojeg nude zavisiti i njihov odnos prema njima kada se bude glasalo za gradonačelnika.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, kazao je danas u Mostaru na obilježavanju 76 godina od oslobađanja tog grada od fažisma, da izbor gradonačelnika Mostara na sutrašnjem nastavku konstituirajuće sjednice neće zavisiti samo od toga kako će se ponašati vijećnici njegove stranke, odnosno, Bh. bloka i njihovih partnera iz PMP-a.

“HDZ i SDA imaju dvotrećinsku većinu, ne treba zanemariti ni HRS koji, također, ima dobar izborni rezultat, tu je i SNSD i mi smo svima ponudili ovu priču u vezi rotirajućeg gradonačelnika. Smatram da tu nema ništa protivustavno i protivzakonito. Niko ne može osporiti izabranom gradonačelniku da podnese ostavku. Dakle, ne mijenjamo Statut i ne ugrađujemo u Statut bilo šta što nije u skladu sa izbornim zakonom”, ističe Nikšić.

Predsjednik SDP BiH je naglasio da će zavisno od toga kako će se koji od političkih blokova odrediti spram sporazuma kojeg nude zavisiti i njihov odnos prema njima kada se bude glasalo za gradonačelnika.

“Nama je jasno da HDZ i SDA imaju dvotrećinsku većinu, kao što je jasno da su imali neki sporazum prije izbora. I, niko ih ne može na bilo koji način spriječiti da to i realizuju, ukoliko, naravno, između njih postoji volja i ukoliko se dogovore. Ovo je samo prijedlog rješenja, gdje mi pokušavamo stvoriti pretpostavke da, zaista, svi zajedno radimo na rješavanju problema u Mostaru, na integracionim procesima, na evropskom Mostaru. I, ako ne prihvate, mi ćemo se ponašati onako kako smo rekli, a vidjet ćemo ko je spreman za to. Za sada je jedino SDA rekla da je spremna na to”, rekao je Nikšić, javlja Avaz.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo