Srijeda, 20 listopada, 2021

Nikšić: Uz sve političke probleme, ova je Vlada najefikasnija

Nemojte propustiti

Nermin NIkšić
Nermin NIkšić

Uz sve političko razmimoilaženje i respektovanje stavova političkih partija, mi se nismo na toj ljudskoj razini svađali. Nismo podmetali jedni drugima, nismo pljuvali jedni druge po medijima, držali smo se zajedno. Zahvaljujući tome, i kad je na neki način napravljen korak unazad, pa ponovo to vraćeno na ovaj nivo na kojem je sada, mi smo mogli nastaviti raditi,kaže u intervjuu za Oslobođenje Nermin Nikšić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Na pitanje kada će poplavljeni dobiti novac Nikšić odgovara:

“Vlada je napravila dvije tranše: prilikom rebalansa budžeta odvojeno je 10 miliona KM za područja pogođena poplavama, pa je u prvoj tranši pet i po miliona podijeljeno opštinama, a kako je uvijek pitanje kriterija, mi smo uzeli ono što su evidentirale opštine kao oštećene stambene objekte. Primijenili smo metodologiju Evropske komisije, UN-a, UNDP-a i Svjetske banke. Po toj metodologija, za poplavljeni objekat je šteta od 5.000 maraka, oštećen do 10.000, a uništena kuća 40.000 KM. E sad, pošto nismo imali razdvojeno šta je poplavljeno, a šta oštećeno, uzeli smo neku srednju vrijednost 7.500 KM, pa smo koliko je koja opština učestvovala procentualno u ukupnoj šteti toliko procentualno i izdvojili iz ovih pet i po miliona KM”, rekao je Nikšić dodavši da je prilikom pretposljednjih poplava, prvih augustovskih, tri i po miliona maraka podijeljeno smo u tri kantona: Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Posavski, s namjerom da oni usmjere novac tamo gdje je u tom trenutku najpotrebniji.

Premijer Vlade Federacije BiH je izjavio da je uspostavljen Upravni odbor Fonda, da se danas konstituiše Savjet i tako zaokružuje formalnopravna procedura.

“Već je praktično direktor Fonda u osnivanju pokrenuo upis u sudski registar i nadamo se da će to u narednim danima biti gotovo i da možemo pristupiti utvrđivanju kriterija i početku raspodjele sredstava s kojima u ovom trenutku Fond raspolaže. Na računu Fonda u ovom času imamo oko 9,5 miliona KM, očekujemo priliv i o tome smo pričali i sa predstavnicima donatora koji su u Upravnom odboru Fonda, koji takođe čekaju da se formalnopravno konstituiše Fond da bi privredni subjekti izvršili uplatu. Dužan sam reći da sredstva skupljena na donatorskom računu nisu trošena iz prostog razloga što smo se opredijelili da ih ne diramo dok se ne konstituiše Fond kako bismo zaista potpuno transparentno utvrdili kriterij i izvršili uplatu, te osigurali potpunu kontrolu javnosti i naravno obezbijedili da ta sredstva dođu do onih kojima su najpotrebnija. Način distribucije sredstava bi trebao biti utvrđen kroz ove kriterije. Hoće li to biti, recimo, uplata, ili ćemo pokušati što jeftinije kupiti, naprimjer, crijep, pa ga distribuirali ili ćemo novac distribuirati lokalnoj zajednici, kantonu, to će organi Fonda da donesu odluku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo