Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Nikšić: Vlada FBiH je poligon za ispunjavanje Čovićevih želja, DF je upao u dobro uigranu šemu HDZ-SDA

Nemojte propustiti

Predsjednik SDP BiH i bivši mandatar Vlade FBiH Nermin Nikšić je u intervjuu za Patriu, između ostalog, izjavio da je sadašnja Vlada FBiH “poligon za ispunjavanje želja predsjednika HDZ-a BiH”.

– Za potpunu ocjenu rada Vlade u prvih 100 dana, korektno je sačekati proticanje tog roka. Međutim, ono što vidimo u prva dva mjeseca nije dobro za društvo u cijelini s aspekta reformi koje ovu zemlju očekuju. Zato ću se osvrnuti na funkcioniranje koalicije SDA – HDZ – DF koja pokazuje, u ovih skoro dva mjeseca, da nije ništa drugo nego poligon za ispunjavanje želja predsjednika HDZ-a, izjavio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić te dodao:

Nedostatak povjerenja

– Situaciju dodatno pogoršava ucjenjivački pristup i nedostatak minimuma povjerenja među partnerima. Mi u stvari sada nemamo vladajuću koaliciju, već imamo vladajući HDZ dok SDA i DF, izgleda, tu služe samo da omoguće sve ono što zatraži HDZ. To je naravno, po mom mišljenju, katastrofalna politika i dugoročno će proizvesti veliki broj problema, a teško da će riješiti bilo koji od postojećih, izjavio je predsjednik SDP-a.

Nermin Nikšić također navodi da nije optimista u pogledu budućeg rada Novalićeve Vlade.

– Nažalost, kako je krenulo nisam baš optimista. Previše je očit nedostatak povjerenja između njih, a i ideološke razlike su takve da zaista ne vidim način na koji bi to sve moglo funkcionisati, navodi Nikšić te dodaje “kako matematičke koalicije nisu dobre niti za jednu zemlju, a posebno za BiH i one same po sebi bez minimuma zajedničke platforme partnera predstavljaju prirodni ambijent za stalne krize koje već vidimo”.

On posebno podcrtava odgovornost SDA koja se “ponašao kao da ima tri puta manje poslanika u Parlamentu od HDZ-a i koja se u zadnjih pola godine svela na ispunjavanje prohtjeva čelnika HDZ-a”.

Uigrana šema HDZ-SDA

Nermin Nikšić navodi da ne želi isključiti ni odgovornost Demokratske fronte, ali je mišljenja da su oni upali u jednu “dobro uigranu šemu”

– Ne želim svakako amnestirati ni DF, ali ruku na srce kao nova politička partija oni su upali u jako dobro uigranu šemu stare ljubavi SDA-HDZ i teško se mogu odmah snaći i suprotstaviti. DF je tu konstrukciona greška i nadam se da ih oni neće uvući u vrtlog javno ispoljenog neslaganja, a u stvari prikrivenog dogovora koji besprijekorno funkcionira u realizaciji SDA-HDZ interesa.

Predsjednik SDP-a je mišljenja da sadašnja koalicija nije duga vijeka, te da ako već nije “pukla” onda je vrlo moguće njeno “pucanje”.

– Ako nije već pukla, vrlo je moguće da će doći do pucanja koalicije, a ako nastavi djelovati kako sada djeluje i voditi politiku kakvu sada vodi, onda će biti bolje za sve nas da takve koalicije nema. Naravno, tada bi se suočili sa političkom krizom koju bez vanrednih izbora teško da bi mogli riješiti, izjavio je Nikšić za Patriu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo