Petak, 30 srpnja, 2021

Dodik: “Nisam poslušnik ni Zapada, ni Putina”

Nemojte propustiti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pripada ljudima na koje niko ne može da ostvari politički uticaj, i poručio da je njegov jedini politički stav “ono što se zove interes Republike Srpske”.

“Ne mislim da nije korisno za RS da sarađuje sa Amerikom, ali isto tako mislim da je korisno da sarađujemo i sa Rusijom. I zašto bi neko zbog frustracija od Rusije natjerao mene ili tražio od BiH da uvede sankcije Rusiji kada je to uvodila Evropa? Rekao sam ‘ne’ i zato sam ‘ruski čovjek’?! Nisam poslušnik Zapada, neću biti ni Putinu! A Putin od mene ništa i ne traži”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je za nedjeljnik NIN naveo da Rusija nije prijetnja stabilnosti regionu, a koristan je politički, ekonomski i svaki drugi partner, koji je svojim ponašanjem prema Dejtonskom sporazumu dokazao političku korektnost.

“Koliko je Rusija korektna prema Srpskoj svjedoči činjenica da njihov ambasador u Savjetu bezbjednosti UN prezentuje i stavove Republike Srpske, koje visoki predstavnik u BiH neće ni da čuje. Visoki predstavnik ode u Savjet bezbjednosti i u pravilu podnosi netačne izvještaje. Naravno da su nakon toga simaptije prema Putinu i Rusiji logične. Što to smeta nekome na Zapadu, to mene apsolutno ne zanima. Ja ne želim priču o podaništvu, nego o saradnji”, poručio je Dodik.

Kada je riječ o odnosima sa SAD-om, Dodik ističe da nije problem Washington, nego ponašanje pojedinih službenika SAD u BiH.

Na pitanje da li okreće leđa MMF-u i Svjetskoj baci i da li mu ruski krediti daju tu sigurnost, Dodik je odgovorio odrečno, ističući da je uzimanje kredita od Rusije samo pokušaj da se “obezbijedi novac na realnim mjestima”.

“Nažalost, Rusija je upala u problem sa sankcijama sa svojom ekonomijom i to je, vjerujem prolongirano za neko vrijeme”, rekao je Dodik.

“Putujem ponovo u Sankt Peterburg i vidjeću se sa Putinom 18. juna. Biće to prilika da pričamo i o kreditu. To ne ugrožava naš evropski put”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da gasovod Južni tok nije izgrađen zato što “treba u Srbiju i BiH da dolazi gas preko gasovoda koji ide kroz Njemačku i druge zemlje EU”.

“Kada to javno kažem, onda je Dodik protiv Evrope! Ne, nisam, samo hoću da dobijemo jeftiniji gas kao što oni dobijaju, a da ne plaćamo tranzit visokorazvijenim zemljama”, rekao je Dodik.

On je ukazao da univerzalne evropske vrijednosti i principe, kao što su ljudska prava i slobode, pravna država, demokratija, bezbjednost, ni za koga nisu sporni, ali da, kada se govori o realnim problemima u realnom životu, stvari komlikuju.

“Kad nas ta Evropa toliko voli zašto nas ne podrži da izgradimo industriju i na taj način omogućimo ljudima da bolje žive, što je želja i političara i naroda koje oni predstavljaju”, zaključio je Dodik, poručivši da jeste za EU, ali ne po svaku cijenu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo